Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

STANJE DEVIZNIH REZERVI I KRETANJA NA MEĐUBANKARSKOM DEVIZNOM TRŽIŠTU U AVGUSTU 2018. GODINE


Devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju avgusta iznosile 11.325,7 miliona evra, što je za 77,7 miliona evra manje nego na kraju jula. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 194 odsto i oko šest meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama. Posmatrano u odnosu na kraj avgusta prethodne godine, bruto devizne rezerve povećane su za 1.048,0 miliona evra.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 9.463 miliona evra, što je za 78 miliona evra manje nego na kraju jula.

Smanjenje deviznih rezervi u avgustu rezultat je nastojanja države da u značajnijoj meri smanji svoj devizni dug, čime se doprinosi smanjenju javnog duga Republike Srbije i promeni njegove valutne strukture radi smanjenja izloženosti deviznom riziku. Odlivi po osnovu prevremene i redovne otplate deviznih kredita, dospelih hartija od vrednosti i drugim osnovima (ukupno neto 340 miliona evra) u velikoj meri su bili kompenzovani prilivima po osnovu intervencija (kupovina deviza) Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu (200 miliona evra).

Neto prilivi po osnovu donacija, upravljanja deviznim rezervama i po drugim osnovima (ukupno 70,2 miliona evra), kao i pozitivan uticaj tržišnih faktora zabeležen u ovom mesecu (12,1 milion evra), bili su više nego dovoljni da nadomeste neto odlive iz devizne obavezne rezerve po osnovu uobičajene aktivnosti banaka i po drugim osnovima (ukupno 20 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu iznosio je 483,3 miliona evra i bio je za 21,4 miliona veći nego u prethodnom mesecu. U prvih osam meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4.658,4 miliona evra.

U avgustu je dinar nominalno oslabio prema evru za 0,2%, a Narodna banka Srbije je u tom mesecu intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 190 miliona evra kako bi ublažila preterane dnevne oscilacije kursa.

Kabinet guvernera

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 13.09.2018.