Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA APV POTPISALA SPORAZUM O SARADNJI SA NALEDOM


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj - NALED-a Goran Kovačević, u prisustvu ministarke za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ane Brnabić i potpredsednika Pokrajinske vlade Đorđa Milićevića, potpisali su 13. septembra 2016. godine sporazum o saradnji.

Predsednik Mirović je istakao da je reč o početku saradnje, koja će sigurno omogućiti da imamo konkretan rezultat u opštinama, u smislu jednog uređenijeg modela, pre svega prema investitorima i njihovim potrebama, kao i onog našeg glavnog, velikog cilja - a to su veće investicije i nova radna mesta. Kako je istakao, ova saradnja je velika šansa, jer su opštine koje su već ostvarile saradnju sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj imale veliku korist.

"Ima mnogo tema oko kojih ćemo se konsultovati i tražiti podršku NALED-a, a to su pitanja koja se tiču efikasnijeg rada lokalnih kancelarija za ekonomski razvoj u saradnji sa lokalnim samoupravama, pitanja u vezi sa promocijom lokalnog ekonomskog razvoja i pomoći Pokrajinske vlade takvom razvoju", naglasio je predsednik Mirović.

Ova saradnja, prema rečima predsednika Pokrajinske vlade, donosi podršku u oblasti javno-privatnog partnerstva, i podršku u vezi sa pitanjima, koja mogu biti u funkciji one politike koju Pokrajinska vlada sprovodi, a to je brži ekonomski razvoj kroz aktivniju komunikaciju, investiranje i jačanje kapaciteta. Posebno je važna mogućnost da se definišu prioriteti u lokalnim sredinama, te stvaranje uslova za pojednostavljenje administrativnih procedura.

Predsednik UO Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj Goran Kovačević istakao je da krajnji rezultat uspešne saradnje sa lokalnim samoupravama, šalje jednostavnu poruku koja glasi da je opština sposobna da primi investitora, koji može slobodno da ulaže na njenom području. Krunom ovakve saradnje nazvao je proces sertifikacije koji dovodi lokalnu samoupravu u stanje potpune efikasnosti, a naredni korak usmeren je ka stalnom usavršavanju lokalne samouprave u cilju lakšeg i boljeg života u njoj. Vojvodina i Novi Sad viđeni su kao mesto vrhunskih uslova za postizanje uspešnih rezultata u okviru ovog programa.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić istakla je da je ovaj sporazum plod saradnje dogovora, koji je sa predsednikom Mirovićem, članovima Pokrajinske vlade i predstavnika NALEDA u julu mesecu. Ministarka Brnabić izrazila je nadu da će sporazum doneti puno konkretnih rezultata u razvoju gradova i opština što je prioritet Vlade Srbije. Očekivanja su da to rezultira kroz veći broj javno-privatnih partnerstava i unapređivanje komunalne infrastrukture u lokalnim samoupravama preko privatnih investicija, koja kasnije treba da ostanu opštini i njenim žiteljima.

Izvor: Press služba Vlade AP Vojvodine, 13.09.2016.
Naslov: Redakcija