Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRILIV PO OSNOVU DOZNAKA IZ INOSTRANSTVA OD JANUARA DO MAJA MANJI ZA 23,8 ODSTO U ODNOSU NA ISTI PERIOD PROŠLE GODINE: Građanima Srbije na ime inostranih doznaka, penzija i drugih socijalnih primanja iz inostranstva „leglo“ nešto više od milijardu evra


U Srbiji je u prvih pet meseci ove godine priliv po osnovu doznaka smanjen za 23,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, tako da su, prema podacima Narodne banke Srbije, lični transferi iz inostranstva od januara do maja 2020. iznosili 1,05 milijardi evra, što je 328,7 miliona evra manje u odnosu na isti period 2019. godine.

Prema podacima NBS, priliv po osnovu doznaka je od januara do maja 2019. iznosio 1,37 milijardi evra.

Smanjenje priliva po osnovu doznaka u NBS objašnjavaju kao posledicu dešavanja u vezi sa pandemijom korona virusa i njenog uticaja na svetska ekonomska kretanja, kao i na mobilnost ljudi.

U NBS kažu za Tanjug da su prilivi po osnovu doznaka u 2020. bili niži na globalnom nivou, pa samim tim i u Srbiji.

Lični transferi obuhvataju doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoći i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima rezidentima Srbije.

NBS, kako napominju, koristi metodologiju platnog bilansa Međunarodnog monetarnog fonda, prema kojoj su doznake obuhvaćene kroz stavku koja se naziva lični transferi.

 

Priliv po osnovu doznaka u 2019. godini iznosio je 3,51 milijardi evra, u 2018. godini 3,53 milijardi evra, a u 2017. godini 2,95 milijardi evra.

Izvor: RTV, 13.08.2020.
Naslov: Redakcija