Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KRIVIČNI ZAKONIK: Kazna za napuštanje mesta nesreće do tri godine zatvora, počinioci najčešće beže zbog straha od kazne, ali najčešće skoro svi budu otkriveni


U Srbiji nisu retki slučajevi da vozači nakon izazivanja nesreće beže sa mesta događaja, za šta je zaprećena i višegodišnja zatvorska kazna, a kako stručnjaci ističu, u razgovoru za portal Nova.rs, uzrok bežanja najčešče leži u strahu.

U proteklih mesec dana zabeleženo je nekoliko ovakvih situacija. Tokom prošlog vikenda javnost je potresla vest o saobraćajnoj nesreći na Košutnjaku, u kojoj je 19-godišnja devojka zadobila tešku povredu noge, dok je 20-ogodišnji vozač, koji se sumnjiči da je izazvao udes, pobegao s lica mesta. Priveden je posle dva dana i na saslušanju je priznao krivicu.

Krajem jula uhapšen je 29-ogodišnjak zbog sumnje da je naleteo na pešaka i teško ga povredio, a potom pobegao. Priveden je tri dana kasnije. Istog meseca, u Nišu je povređen 16-ogodišnji pešak, kada ga je kolima oborio nepoznati vozač, koji je takođe pobegao.

"Glavni razlog je strah, pre svega, strah od kazne. Najčešće se na takav korak odlučuju mladi ljudi, koji nemaju razvijen osećaj za druge. Njihova prva reakcija na događaj je panična, nešto su uradili i javlja se strah od kazne. On ne razmišlja o žrtvi, već o posledicama koje može da snosi, odnosno ne 'šta sam napravio', nego 'šta bi moglo da mi se desi'. Oni beže sa verovanjem da neće biti uhvaćeni", kaže psiholog i psihoterapeut Zoran Milivojević za portal Nova.rs.

On dodaje da se, na sreću, počinilac gotovo uvek pronađe.

"Ipak, imamo i one druge, koji beže sa mesta nesreće ali se potom vrate ili se prijave. Osobe u tim trenucima vrlo često ne mogu da razmišljaju jasno, pa zovu nekoga, roditelje, advokate ili nekog sličnog. Onda taj neko bude glas razuma koji ih posavetuje šta da urade i da prihvate odgovornost za ono što su učinili", kaže Milivojević.

Jedan od ovakvih slučajeva jeste i saobraćajna nesreća u kojoj je vozač džipom pregazio i usmrtio jednu osobu. On je tada vozio brzinom većom od 80 kilometara na sat i potom pobegao sa mesta nesreće, da bi se dva sata kasnije prijavio policiji.

Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić navodi da je svaki vozač koji napravi nezgodu dužan da obezbedi lice mesta i sačeka policiju.

"Logičan je strah kod vozača, pa zbog toga oni, bez obzira na moralne i etičke norme, pobegnu sa mesta nezgode. To nije humano i zakonski, ali je, sa druge strane, objašnjivo sa stanovišta da su oni preplašeni u tom trenutku. Ipak, zato je Krivični zakonik ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014, 94/2016 i 35/2019) predvideo zatvor i do tri godine samo zbog bežanja sa lica mesta. To nije mala kazna, smatram da je izuzetno oštra", navodi Vujanić.

Izvor: Radio 021, 13.08.2020.
Naslov: Redakcija