Zastava Bosne i Hercegovine

SRBIJI OD EU STIŽE 6,57 MILIONA EVRA ZA PODRŠKU SEKTORU OBRAZOVANJA


Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović uputila je Evropskoj komisiji zahtev za isplatu treće, poslednje, tranše u okviru sprovođenja Sektorske budžetske podrške za sektor obrazovanja, a skladu sa zahtevom, očekuje se da će do kraja ove godine u budžet Srbije biti uplaćeno 6,57 miliona.

"Obrazovanje ima stratešku važnost za ekonomski i društveni razvoj države i razvijanje društva zasnovanog na znanju. U pitanju je sveobuhvatna oblast koja predstavlja osnov za razvoj ljudskog kapitala, povećanje stepena zapošljavanja, prevenciju rizika od siromaštva i socijalne isključenosti, te stoga predstavlja stub održivog razoja", navela je Joksimović u pisanoj izjavi.

Ona je naglasila da su u prethodnom periodu "napravljeni važni koraci, poput reforme obrazovnih programa, uvođenjea dualnog i preduzetničkog obrazovanja, rada na uspostavljanju Nacionalnog okvira kvalifikacija, korišćenje novih tehnologija".

"Postoje, međutim, oblasti u kojima je neophodno dodano unapređenje i na kojima treba još da radimo, zbog čega smo zahvalni Evropskoj uniji na spremnosti da nastavi podršku i iz IPA III“, naglasila je Joksimović.

Ministarka je podsetila da je na njenu inicijativu podrška EU obezbeđena u obliku sektorske budžetske pomoći uzimajući u obzir strateški značaj ovog sektora, čime se sprovođenje konkretnih reformi podržava bespovratnim sredstvima EU.

Vlada Srbije je kroz program za 2016. godinu dobila podršku Evropske unije za dodatno ulaganje u reformu sistema obrazovanja u iznosu od 27,4 miliona evra, odakle je 24 miliona evra opredeljeno za konkretne reformske procese u formi budžetske pomoći, a 3,4 miliona za dodatnu tehničku pomoć. Sektorski reformski ugovor je potpisan u septembru 2017. godine, sa namerom da traje tri godine, navedeno je u saopštenju.

Do sada je u budžet Srbije na osnovu sprovođenja budžetske podrške za sektor obrazovanja uplaćeno više od 14 miliona evra, dok su u trećoj, poslednjoj godini sprovođenja, značajni rezultati postignuti na unapređenju profesionalnih kapaciteta nastavnika za realizaciju nastavnih planova i programa zasnovanih na ishodima učenja, poboljšanju uslova obrazovanja za romsku decu i učenike koji su uključeni u preduniverzitetsko obrazovanje i vaspitanje, kao i razvijanju sistema Nacionalnog okvira kvalifikacija, istakla je Joksimović.

Izvor: N1, 13.08.2020.
Naslov: Redakcija