Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POKRENUTA MOBILNA APLIKACIJA KOJIM JE MOGUĆE OBAVITI UPIT STANJA ZA POREZ NA IMOVINU


Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović saopštio je da je od 13. avgusta, putem mobilne aplikacije "Moja LPA" (lokalna poreska administracija), omogućeno da svi poreski obveznici izvrše centralizovani upit stanja za porez na imovinu za teritoriju cele zemlje putem mobilnog telefona.

Jovanović je objasnio da je aplikacija "Moja LPA" besplatna i dostupna je i za Android i iOS korisnike.

Prema njegovim rečima, ovo je prva mobilna aplikacija koju je razvila i objavila Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i predstavlja još jednu kariku u realizaciji sveobuhvatne reforme sistema javne uprave u efikasan servis građana, ali i prvi korak u razvoju mUprave.

Plan nam je da aplikaciju konstantno razvijamo i unapređujemo, ali i da razvijemo platformu putem koje će sve usluge javne uprave biti dostupne putem mobilnog telefona, objasnio je on.

Putem pomenute mobilne aplikacije omogućen je upit stanja za porez na imovinu korišćenjem korisničkog imena i lozinke, a zahtev za dodelu korisničkog imena i lozinke poreski obveznici lično mogu podneti u nadležnoj lokalnoj poreskoj administraciji (LPA).

Ukoliko je lice obveznik u više lokalnih poreskih administracija, nalog je dovoljno otvoriti samo u jednoj. Preporuka fizičkim licima prilikom otvaranja naloga jeste da se obrate lokalnoj poreskoj administraciji po mestu prebivališta, a pravnim licima po mestu sedišta.

Puštanjem u rad Portala jedinstvenog informacionog sistema lokalne poreske administracije lpa.gov.rs početkom ove godine, građanima, privredi i državi omogućeno je da na klik dođu do informacija o svom porezu na imovinu i drugim izvornim javnim prihodima, da podnesu prijavu za utvrđivanje poreza na imovinu fizičkih i pravnih lica, kao i da izvrše elektronska plaćanja nastalih obaveza.

Pogodnost elektronskog podnošenja prijave za utvrđivanje poreza na imovinu naročito znači pravnim licima, jer svake godine moraju da ponavljaju ovaj postupak.

Takođe, zahvaljujući Portalu LPA naši građani koji žive u inostranstvu mogu na lak, brz i besplatan način da provere svoje poreske obaveze i izmire ih sa bilo koje tačke zemaljske kugle.

Do sada je putem Portala LPA prijavu imovine elektronskim putem izvršilo približno 55.000 pravnih lica i 350 fizičkih lica, dok je broj izvršenih transakcija elektronskih plaćanja više stotina.

Izvor: Vebsajt Vlade Republike Srbije, 13.08.2019.
Naslov: Redakcija