Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NASTAVAK REFORME OBRAZOVANJA: Formiranje odeljenja za učenike nadarene za hemiju i biologiju, nove digitalne učionice, povezivanje na brzi internet


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević najavio je danas nastavak reforme obrazovanja u osnovnim i srednjim školama u toku ove školske godine.

Šarčević je, objasnio da drugi i šesti razred kreću od jeseni u drugi ciklus reformi, koji će se zatvoriti sa četvrtim i osmim razredom, dok će istovremeno u gimnazijama to biti druga godina.

On je naveo da će kod gimnazija biti novina da će u tri grada biti formirana odeljenja za nadarene učenike za hemiju i biologiju, uz napomenu da će reforma te srednje škole biti završena godinu dana kasnije, kroz odeljenja za nadarene za istoriju i geografiju.

Prema njegovoj oceni, dualno obrazovanje je postalo veoma traženo, tako da je u prvom upisnom roku popunjeno 7.400 mesta.

Ministar je napomenuo da će tokom avgusta biti montirana digitalna oprema za još 8.000 učionica, koje će sa postojećih 2.000 činiti ukupno 10.000 digitalnih učionica u Srbiji, naglasivši da će kompjuterska oprema biti redovno obnavljana.

On je naveo da će ove godine digitalne učionice biti u prvim razredima svih škola u Srbiji, dok je u toku i nabavka za povezivanje na brzi internet.

Reforme nauke i obrazovanja u Srbiji ocenjene su od strane Evropske unije četvorkom, a pet dobijaju samo one zemlje koju su članice Unije, objasnio je Šarčević i dodao da se u Srbiji radi strategija obrazovanja do 2030. godine.

Usklađivanje obrazovnog sistema i tržišta, kako je predočio, mora da se radi u saradnji s tržištem rada, Privrednom komorom Srbije, Ministarstvom privrede i Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

On je ukazao na to da resorno ministarstvo već dve godine radi na modelu da se stvori regionalna mreža koja pokriva regionalne škole i komore, kako bi se u potpunosti pratili procesi i to šta se dešava na nekom od tržišta.

U skladu sa tim, već se dizajniraju obrazovni modeli prema potrebama kompanija koje dolaze u određeni region, podvukao je ministar i naglasio da su za zadržavanje mladih i obrazovanih u zemlji važni razvojni centri stranih kompanija.

Izvor: Vebsajt Vlade Republike Srbije, 13.08.2019.
Naslov: Redakcija