Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Ministar potvrdio da neće biti produžetka roka za završetak studija po starom programu


Stari studenti moraće fakultete da završavaju po novim programima i nije im uskraćeno ustavno pravo, potvrdio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kako je ocenio, stanje je bilo neodrživo, a tehnički problemi veliki, jer fakulteti već nemaju profesore za te stare predmete.

"Mi smo rokove već jedno tri godine produžavali od kada sam ja ministar, a univerzitet ima velike primedbe. Neko mora da sprovede te naše odluke, a to su fakulteti koji već nemaju profesore za te predmete", rekao je Šarčević i dodao da je tehnički bila nemoguća misija da se održi polaganje ispita po starim programima.

On je podsetio da je pre tri godine bilo oko 12.000 studenata koji bi završavali po starim programima, ali uz rad.

"Ako neko radi, on ima sredstva, i nisu to neka fantastična sredstva ako je neko upisao na budžet, a sad prelazi na samofinansirajuće, a svi fakulteti imaju želju da pomognu tim ljudima i oni mogu da nastave da studiraju uz rad", rekao je Šarčević.

On je podsetio da je "bolonja" donela promene 2005. i 2006. godine, a da je diskontinuitet od 14 godina sada napravio veliki tehnički problem.

"Svako ima pravo u ovoj zemlji da demonstrira, da tuži, da traži svoja prava, ali pravo na obrazovanje nikome nije uskraćeno", odgovorio je on na najave da bi mogle uslediti tužbe starih studenata zbog uskraćivanja mogućnosti da studiraju po starom programu.

Izvor: Vebsajt 021, 13.08.2019.
Naslov: Redakcija