Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O PREVOZU PUTNIKA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU: Taksisti protiv mobilnih aplikacija, dok IT sektor traži liberalizaciju tržišta


Rasprava o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ulazi u završnu fazu, ali nema približavanja stavova dve suprotstavljene grupe. Taksisti traže da se zakon što pre usvoji i onemogući rad onima koji koristeći IT tehniku nelegalno prevoze putnike. Predstavnici IT sektora kažu da se novi propis mora prilagoditi novom vremenu i digitalizaciji društva.

Taksisti su zadovoljni predloženim propisima. Kažu, treba i ograničiti broj taksista, bolje regulisati dobijanje licenci i povećati broj inspektora da bi se sprečio nelegalan rad jer u Beogradu se taksira i sa stranim tablicama. Odgovara im i to što Nacrt zakona ne dozvoljava taksiranje preko aplikacije.

"Upošljavanje ljudi koji nemaju nikakve kvalifikacije, ni onih koje se tiču godina starosti, ni godina iskustva, ne mogu da daju kvalitet na koji se oni pozivaju, to vas dovodi u veliku opasnost da vam se tokom tog prevoza nešto desi", smatra Aleksandar Bjelić iz "Pink" taksija.

Na drugoj strani, zagovornici prevoza putnika posredstvom aplikacije traže liberalizaciju tržišta i tvrde da zaključuju ugovore sa prevoznicima koji su registrovani i koji mogu da pruže isti kvalitet usluge kao i taksisti.

"Do sada smo odradili više od 300.000 vožnji i naši klijenti koji su probali vožnju znaju o čemu mi tačno pričamo i mogu dati svoju ocenu i sud o našim vozačima koji su profesionalci. Posle svake vožnje klijent ima mogućnost da oceni vozača, čime ostavlja određeni 'fidbek' o vozaču koji se kontroliše na nivou firme", objašnjava Aleksandar Vučić iz "CarGo" sistema.

Resorna ministarka ističe da će svi moći da rade pa i servisi poput "CarGo", ali da moraju da se registruju po zakonu.

"Napravili smo određene izmene i pokušali bliže da regulišemo oblast prevoza putnika. Bilo je puno raznih komentara, pogotovo od IT udruženja, ali, da se razumemo, to kako se danas naplaćuje taksi prevoz, naplaćuje se kao i u bilo kojoj državi sveta, od Njujorka do Beograda. Čini mi se da je ovde bilo raznoraznih drugih interesa, što je sve normalno i dešava se u definisanju zakona", ističe ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Na predložene propise zainteresovani mogu dati mišljenje još desetak dana. Tada se očekuje da ga potvrdi Vlada i prosledi Narodnoj skupštini Republike Srbije na usvajanje.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragan Milutinović, 08.08.2018.
Naslov: Redakcija