Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

INICIJATIVA ZA IZMENU ZAKONA O JAVNIM NABAVKAMA, O POREZIMA NA IMOVINU, O PDV-U I O POREZU NA DOBIT PRAVNIH LICA


Socijalno-ekonomski savet Republike Srbije podržao je inicijativu da se van snage stavi Zakon o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava ("Sl. glasnik RS", br. 116/2014).

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i član SES-a Zoran Đorđević istakao je da je ovo telo podržalo i inicijativu za izmenu zakona o javnim nabavkama, o porezima na imovinu, o porezu na dodatu vrednost (PDV) i o porezu na dobit pravnih lica.

On je naveo da je na sednici usvojen i tekst Predloga strategije bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji od 2018. do 2022. godine, kao i Akcioni plan za sprovođenje tog zakona.

Prema njegovim rečima, očekuje se da već na sledećoj sednici Saveta, koja bi trebalo da bude održana u septembru, ministar finansija da odgovor u vezi sa inicijativom za ukidanje Zakona o smanjenju plata u javnom sektoru.

Ministar je, kada je reč o izmeni Zakona o javnim nabavkama, rekao da Vlada razmišlja o tome kako bi proces nabavki bio što efikasniji, i izrazio očekivanje da će te izmene biti usvojene do kraja godine.

Predsedavajući Socijalno-ekonomskom savetu i predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić precizirao je da je ova unija podnela inicijativu za izmenu zakona o javnim nabavkama, o porezima na imovinu, o PDV-u i o porezu na dobit pravnih lica.

On je dodao da je inicijativu za stavljanje van snage Zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava podneo Savez samostalnih sindikata.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije i član SES-a Ljubisav Orbović podsetio je na to da je u prethodnom periodu bilo povećanja plata u pojedinim sektorima koje obuhvata pomenuti akt, poput zdravstva, obrazovanja i kulture, ali da u mnogim javnim preduzećima nije dolazilo do povećanja, pa su zarade u javnim ustanovama i komunalnim preduzećima niske.

Izvor: Vebsajt Vlade, 13.08.2018.
Naslov: Redakcija