Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Moguće uvođenje sistema sličnog e-aukciji u izvršni postupak


U Plavoj sali Gradske kuće održan je sastanak predstavnika Radne grupe za izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015, 106/2016 - autentično tumačenje i 113/2017 - autentično tumačenje) Ministarstva pravde i predstavnika Reda sudskih izvršitelja Mađarske. Tema sastanka bila je analiza mogućnosti uvođenja u izvršni postupak sistema sličnog e-aukciji koji se već nekoliko godina primenjuje u izvršnom postupku Republike Mađarske.

U našoj zemlji u postupku su izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju. Po rečima predsednice Komore javnih izvršitelja Srbije, Aleksandre Trešnjev, javne prodaje koje se odvijaju elektronskim putem, odnosno elektronske aukcije predstavljaju stepen u unapređenju samog procesa javnih prodaja, podizanje nivoa njihove transparentnosti i sticanja boljih uslova za ostvarenje bolje cene.

Elektronske aukcije u Mađarskoj primenjuju se više od 8 godina, a po rečima predsednika Reda sudskih izvršitelja Mađarske, brojne su prednosti, a mogućnost zloupotrebe je svedena na minimum.

Prednost ovakvog sistema se ogleda u transparentnosti jer se prilikom izvršne naplate novčanih potraživanje lakše sprovodi fer postupanje. Izbegava se mogućnost dogovaranja među učesnicima licitacije i na taj način se postižu veći iznosi prilikom prodaje imovinskih predmeta, a na taj način se štite interesi poverilaca.

Izvor: Vebsajt Komora javnih izvršitelja, 09.08.2018.
Naslov: Redakcija