Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PREKRŠAJIMA: Prekršajni sudovi ovlašćeni da izdaju naredbu za privođenje osumnjičenog koja važi na teritoriji cele Srbije, a policija, ukoliko ne može odmah da okrivljenog preda sudu, može da mu odredi zadržavanje do 24 časa. Ukoliko je sud raspisao naredbu za dovođenje, lice može biti lišeno slobode i na graničnom prelazu


Samo u Beogradu postoji oko 2.000 ljudi koji su počinili oko 6.000 prekršaja, i koji imaju realne šanse da sud protiv njih raspiše opštu naredbu, na osnovu koje policija raspisuje poternicu. Na osnovu ovakve poternice oni mogu, prilikom kontrole na granici ili bilo koje druge rutinske kontrole, da budu privedeni kod sudije prekršajnog suda.

Godišnje se za prekršaje iz oblasti saobraćaja vrati sa granice i privede oko 50 lica koja izbegavaju da se odazovu pozivu suda.

Prema savetu sudija, bolja vam je opcija da se odazovete sudu i odete da se sa MUP-om dogovorite o kazni, nego da vas sudija potražuje putem policije.

Troškove privođenja, bili vi krivi ili ne, moraćete da platite u punom iznosu a, na primer, ako vas potražuje sud u Čačku zbog prekoračenja brzine, a uhvaćeni ste na granici u Preševu, to može biti i nekoliko desetina hiljada dinara.

Svaki prekršajni sud može doneti za sebe pravila po kojima se okrivljeni privodi, kažu advokati.

"Pošto se radi o meri koja zadire u ljudska prava, odnosno koja zadire u pravo na slobodu i pravo na slobodu kretanja, ta mera se po pravilu primenjuje kada su u pitanju najteži prekršaji", kaže advokat iz Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

U prekršajnom sudu u Beogradu kažu da sudija ima mogućnost dve godine da vodi postupak, ali da on posle tog vremena zastareva. Najčešće sudije u poslednjih nekoliko meseci do isteka roka od dve godine donose odluke o privođenju, ali moraju da vode računa o roku zastarevanja.

Sudija ocenjuje za koje prekršaje treba raspisati poternicu ili ne. Neki prekršajni sudovi mogu raspisati poternicu i za kaznu za pojas, a neki samo za teže prekršaje.

"Taj sudija ima mogućnosti ili da prekine postupak protiv vas, ili da ponovi tu naredbu posle nekog vremena, ili da izda takozvanu opštu naredbu za dovođenje policijskoj stanici po adresi suda, koja zatim o toj opštoj naredbi obaveštava sve policijske stanice na teritoriji Republike Srbije", kaže predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović.

Nemojte misliti da ćete se lako izvući zastarevanjem postupka, jer sudija ponekad i bez vašeg prisustva može doneti presudu kada su dokazi jasni i kada za to ima osnova.

Zato će mnogi, iako su izbegavali sud, dobiti kaznu za alkohol ili prebrzu vožnju.

Policija ima informacije o okrivljenima iz cele zemlje, jer su podaci sudova umreženi u jedinstven sistem.

Ona ima pravo da osobu zadrži 24 sata u pritvoru, ukoliko sudija nije dostupan ili nema dežurnog sudije.

Izvor: Vebsajt RTS, Dragan Milutinović, 12.08.2018.
Naslov: Redakcija