Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINIMALNA CENA RADA PO RADNOM ČASU ZA 2019. GODINU: Sindikati smatraju da minimalna cena rada u trgovini treba da bude 36.000 dinara


Godinama su bili na dnu po zaradama. Statistika kaže da prosečno dele po 35.000 dinara, njihova primanja mahom su vredna do 30.000 dinara. Situacija se ove godine promenila: trgovac je postalo deficitarno zanimanje na tržištu rada, a dolazak velikog nemačkog diskontnog lanca dodatno im je podigao cenu. To je podstaklo i sindikate da u pregovorima sa poslodavcima traže da minimalna plata trgovaca bude 36.000 dinara.

Jedan trgovinski lanac je ove godine dva puta povećao plate svojim zaposlenima. Pre sedam meseci su im porasle plate, jer nezaposlenih trgovaca na birou za zapošljavanje nije bilo. Drugi put su povećali zarade jer su uvideli da im radnici zbog skromnije zarade - odlaze.

Prema rečima Radoslava Topalovića, predsednika Saveza samostalnih sindikata trgovine Srbije, trgovci primaju između 25.000 i 30.000 dinara. I tako je godinama.

- Sindikati smatraju da minimalna cena rada u trgovini treba da bude 36.000 dinara, jer toliko vredi minimalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu - kaže Topalović.

- To treba da bude donja granica za zarade. Činjenica je da nam cela situacija ide naruku, jer gotovo da nema nezaposlenih trgovaca, a i stranci koji dolaze su ponudili bolje plate.

Izvor: Vebsajt Blic, 13.08.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija