Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFERENTNA KAMATNA STOPA SMANJENA NA NIVO OD 5,5 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na sednici da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena, tako da ona iznosi 5,5 odsto.

Izvršni odbor je konstatovao da je međugodišnja inflacija nastavila da se kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i da u julu iznosi 1,0 odsto.

Donoseći odluku da smanji referentnu kamatnu stopu, Izvršni odbor je imao u vidu dezinflatorni uticaj većine domaćih faktora, nisku inflaciju u međunarodnom okruženju i stabilizovana inflaciona očekivanja u granicama cilja.

Konstatovano je da su, nakon postizanja dogovora Grčke s međunarodnim kreditorima, niži i eksterni rizici, što, uz aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom i povoljnije ekonomske i platnobilansne rezultate od očekivanih, doprinosi relativnoj stabilnosti deviznog tržišta i povoljnijoj percepciji investitora za ulaganja u Srbiju. Povoljnijoj makroekonomskoj perspektivi zemlje doprinose i efekti mera fiskalne konsolidacije, istovremeno smanjujući izloženost domaće privrede negativnim eksternim uticajima, ocenio je Izvršni odbor.

Izvršni odbor je usvojio avgustovski Izveštaj o inflaciji, koji će biti predstavljen javnosti u sredu, 19. avgusta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 10. septembra.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 13.08.2015.