Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O NESTALIM LICIMA: Nacrt zakona biće izrađen do septembra 2021. godine


Nacrt zakona o nestalim osobama trebalo bi da bude napisan do septembra i da se odnosi ne samo na porodice za čijim članovima se još traga, već i na one koje su u međuvremenu identifikovale svog člana, jedan je od zaključaka Okruglog stola o temi donošenja Zakona o nestalim licima, koji je održan u Beogradu.

Na Okruglom stolu, kome su prisustvovali predstavnici Ministarstava za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, porodica nestalih kao i Međunarodne komisije za nestala lica i Crvenog krsta, istaknuto je da postoji puna podrška sa najvišeg državnog nivoa za donošenje Zakona o nestalima, saopštilo je Udruženje roditelja i porodica uhapšenih, zarobljenih i nestalih lica SRJ, koje je i organizator tog skupa.

Na okruglom stolu usvojeno je pet zaključaka, među kojima i da će saglasnost na Nacrt zakona o nestalima, pre nego što bude zvanično objavljen, dati predstavnici porodica nestalih, kao i da bi Nacrt zakona trebalo da bude napisan do septembra 2021. godine.

"Prema mišljenju prisutnih predstavnika Radne grupe za izradu Nacrta zakona o nestalim licima, do kraja godine Zakon o nestalim licima bi mogao da uđe u skupštinsku proceduru na glasanje", navodi se u saopštenju, uz ocenu da su porodice nestalih zadovoljne sastavom Radne grupe za izradu Nacrta zakona o nestalim licima, njihovim pristupom i dosadašnjim radom.

Udruženje koje je organizovalo skup uz pomoć Međunarodne komisije za nestala lica okuplja porodice nestalih iz perioda 1991- 92. godina, porodice vojnika i rezervista bivše JNA i porodice srpskih civila sa područja Vukovara odvedenih pre početka oružanih sukoba u Republici Hrvatskoj od strane tadašnjih Hrvatskih paravojnih formacija.

Izvor: Vebsajt Danas, 09.07.2021.
Naslov: Redakcija