Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O PONUDI ZAMENSKOG PUTOVANJA ZA TURISTIČKO PUTOVANJE KOJE JE OTKAZANO ILI NIJE REALIZOVANO USLED BOLESTI COVID-19 IZAZVANE VIRUSOM SARS-COV-2: Uredba štiti prava putnika. Svi koji su ranije uplatili aranžmane, a ne mogu da ih koriste, mogu da dobiju vaučere, a oni koji su to učinili posle maja mogu da očekuju povraćaj novca


Putnicima koji su imali uplaćene aranžmane za letovanje u Grčkoj od 6. do 15. jula, odnosno u periodu u kome se u ovu zemlju ne može putovati zbog zatvaranja granice i zabrane grčkih vlasti, biće ponuđena zamenska putovanja. Uglavnom je reč o aranžmanima koji su uplaćeni pre maja, od kada se primenjuje Uredba o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-COV-2 ("Sl. glasnik RS", br. 63/2020 - dalje: Uredba), saopštili su u Nacionalnoj asocijaciji turističkih agencija Juta. Oni koji su letovanje uplatili kasnije, prema njihovim podacima, mogu da očekuju povraćaj novca i trebalo bi da kontaktiraju s agencijom preko koje su uplaćivali odmor kako bi se dogovorili o svim detaljima.

Moraju da imaju i malo strpljenja, jer su agencije taj novac sigurno već prebacile grčkim partnerima i u zavisnosti od momenta kada grčki partneri to vrate i kako se oni budu ponašali, mi ćemo u skladu sa tim putnicima rešiti problem – rekao je Aleksandar Seničić, direktor ovog udruženja.

Ovih dana oglasilo se udruženje "Efektiva", koje je preporučilo da putnici ne otkazuju sami putovanja, jer se njihova prava razlikuju u zavisnosti od toga da li su to učinili oni ili agencija. Oni su naveli da i Uredba predviđa mogućnost vraćanja novca i to od 2022. godine, ali i da ovaj dokument "nema snagu zakona", a Zakon o zaštiti potrošača o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 62/2014, 6/2016 - dr. zakon i 44/2018 - dr. zakon) navodi da novac putnicima mora da bude vraćen u kratkom roku posle otkazivanja putovanja. Inače, "Efektiva" je u svom saopštenju savetovala putnicima da tokom komunikacije sa agencijama zahtevaju i dokaz o uplati sredstava hotelu i avio-kompaniji koji bi potvrdio izjave agencija da su novac već uplatili stranim partnerima.

U Juti kažu da se u savetima koje je "Efektiva" dala putnicima tek "stidljivo" pojavljuje nešto što je jasno precizirano u čak tri zakona, a to je da u slučaju otkazivanja aranžmana zbog više sile (pandemije, epidemije, vanrednog stanja) putnik ima obavezu da agencijama nadoknadi stvarne dokazive troškove.

U velikoj većini slučajeva agencija su prebacile ili uplatile stranim partnerima veći iznos novca od uplata koje su primili i vrlo je verovatno da bi putnici koji bi ušli u spor sa agencijama i insistirali na primeni zakona došli u situaciju da bi čak morali da doplate razliku stvarnih i dokazivih troškova. Samim tim bi platili i troškove sudskog spora, zbog čega bi ostali i bez novca i bez putovanja – kaže Aleksandar Seničić.

On ističe da je navođenje putnika da zahtevaju od agencija da im dostave dokaze o uplatama stranim partnerima apsolutno neprihvatljivo, jer agencija nemaju obavezu da putniku pokazuju svoju poslovnu i finansijsku dokumentaciju već isključivo nadležnim i ovlašćenim službama. Seničić tvrdi da bi dokazi koje bi putnici pribavili od hotela ili avio-kompanija bili odbačeni u bilo kom sudskom postupku, s obzirom na to da davaoci usluga ne smeju da daju te podatke osobama koje nisu ovlašćene.

U slučaju kada avio-kompanije prihvate da vrate novac, one ne vraćaju gotovinu, nego daju dokument na osnovu koga se umanjuju budući troškovi pri kupovini karata. Veoma je upečatljivo da ovo udruženje u svom saopštenju nipodaštava Uredbu iako je reč o zvaničnom dokumentu Vlade Srbije. Svi aranžmani su otkazani zbog okolnosti koje su prouzrokovane virusom korona (promenjeni program putovanja, zatvorene granice, protokoli koji regulišu izlazak ili ulazak u određene države), što očigledno iz udruženja "Efektiva" osporavaju – ističe Seničić. On savetuje putnike da se dogovore sa agencijama o svim detaljima jer je, kako kaže, država i usvojila uredbu da bi putnici bili zaštićeni i da ih niko ne bi oštetio.

Bez Uredbe bi putnici ostali bez novca, a ni mnoge agencija više ne bi postojale na turističkom tržištu. Pokretanje sudskih postupaka će samo dodatno uvećati troškove putnika – smatra Seničić.

Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 09.07.2020.
Naslov: Redakcija