Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O OZAKONJENJU OBJEKATA: LEGALIZACIJU ZGRADE PO ZAKONU PLAćA INVESTITOR. AKO JE INVESTITOR NEDOSTUPAN ILI NEPOZNAT, PREDVIđENO JE DA SE PRVO OZAKONI ZGRADA, A TEK POTOM NJENI POSEBNI DELOVI, ODNOSNO STANOVI ILI LOKALI. ZA OZAKONJENJE STAMBENE ZGRADE, U TOM SLUčAJU, NE PLAćA SE TAKSA VEć SE PRE IZDAVANJA SVAKOG POJEDINAčNOG REšENJA ZA POSEBNI DEO ZGRADE UTVRđUJE I PLAćA TAKSA ZAVISNO OD NAMENE I POVRšINE TOG POSEBNOG DELA


Žitelj Čajetine K. M. kupio je od investitora stan od 36 kvadrata. Ugovor koji su potpisali jemčio je da će ulagač legalizovati nekretninu. Ipak, neposredno pošto je završio stanove i naplatio prodaju, investitor je pobegao, a K. M. je shvatio da cela zgrada nije legalizovana. Tada su mu u opštini rekli da ne samo što mora da plati legalizaciju, već treba da podmiri i troškove uređenja zemljišta. Oni za njegov stan koštaju - 360.000 dinara.

Ovo nije jedinstven slučaj u opštini podno Zlatibora u kojoj je divlja gradnja - još "divlja". Iako je prošle godine usvojen Zakon o ozakonjenju objekata ("Sl. glasnik RS", br. 96/2015 - dalje: Zakon), koji je omogućio da se objekat legalizuje za svega nekoliko hiljada dinara, u slučajevima kada investitor ne uradi svoj deo posla građani su ostavljeni na cedilu.

Prema Zakonu uređenje građevinskog zemljišta ne naplaćuje Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastukture već lokalne samouprave.

- Visina takse utvrđuje se pre donošenja rešenja o ozakonjenju, u zavisnosti od klase i kategorije objekta. Ovim Zakonom nije predviđeno plaćanje doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta (ranije naknade za uređivanje građevinskog zemljišta), što je bila obaveza po prethodnom zakonu - navode iz Ministarstva.

Meštani u ovom slučaju krive lokalnu samoupravu.

- U opštini su dozvolili da investitor gradi iako nije platio uređenje zemljišta - govori revoltirani meštanin. - Kada mi sami pokušavamo da legalizujemo svoje stanove, cena ispada velika.

U opštini Čajetina nezvanično kažu da su im "vezane ruke" jer su građani potpisali ugovor direktno sa investitorom, koji nije ispunio njegove odredbe. Zato im ostaje samo - da tuže.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. L. J., 12.07.2016
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija