Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UDRUŽENJE AGENCIJA ZA PROMET NEKRETNINA: Inicijativa da NBS obavezno učešće za stambene kredite sa 20 vrati na deset odsto


Promet nekretnina u Srbiji drastično je opao. Građani sve manje uzimaju stambene kredite i pored sve nižih kamatnih stopa, koje nude banke. Tako sada pozajmica za kupovinu nekretnine može da se dobije po kamati ispod četiri odsto. To je manje nego kada je država subvencionisala stambene kredite.

Glavni razlog su male zarade, ali i veliki prateći troškovi za podizanje stambenog zajma. Udruženje agencija za promet nekretnina pri Privrednoj komori Srbije, koje ima 127 članica, pokrenuće i zvanično inicijativu da Narodna banka Srbije obavezno učešće za stambene kredite sa 20 vrati na deset odsto. Sada je samo učešće 20 odsto, što znači da za kupovinu nekretnine od 50.000 evra, treba odmah dati 10.000 evra.

Prema podacima Kreditnog biroa, za poslednjih mesec dana je odobreno stambenih zajmova u vrednosti od oko 120 miliona dinara, a za poslednjih pola godine građani su se zadužili kupujući nekretnine za oko 10 milijardi dinara. Iako same banke učestvuju u izgradnji stanova i nude i povoljnije cene za kupce, koji uzmu kredit kod njih, interesenata je vrlo malo. Takođe, mnoge banke ne naplaćuju svoje troškove, kao što je obrada zahteva, dok neke nude i poklone za sve koji uzmu stambeni zajam. Tako mogu da dobiju i vaučere od po 100, 200 ili 300 evra za plaćanje administrativnih troškova.

Pre tri godine, građani koji su uzimali stambene kredite pod komercijalnim uslovima, odnosno iz kredita banaka, davali su učešće od 10 odsto. Oni koji su se opredelili za subvecnionisani stambeni zajam mogli su da daju učešće od samo pet odsto. To je olakšavalo zaduženje, odnosno prateći troškovi stambenog zajma su bili manji.

NBS je vodeći svoju restriktivnu politiku odlučila 2012. godine da poveća učešće za one koji uzimaju stambene pozajmice. Kao institucija nadležna za očuvanje finansijske stabilnosti, Narodna banka Srbije pažljivo prati rizike sa svih segmenata finansijskog sistema, radi njihovu detaljnu analizu i procenjuje da li su rizici po sistem takvi da zahtevaju uvođenje ili ukidanje pojedinih mera, kao i zaoštravanje ili relaksaciju postojećih.

- Ograničenje iznosa kredita u odnosu na vrednost hipotekovane nepokretnosti na nivou do 80 odsto, koje postoji za devizne i devizno indeksirane hipotekarne stambene kredite, uvedeno je upravo imajući u vidu mandat NBS za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema - navode u Narodnoj banci Srbije. - Ovaj limit predstavlja jednu od najčešće korišćenih mera za ograničavanje rizika u finansijskom sistemu u segmentu stambenog kreditiranja i u mnogim drugim zemljama.

U NBS ističu da pad cena nekretnina, koji je zabeležen u poslednje tri godine, potvrđuje da je povećanje obaveznog učešća bilo opravdano.

Izvor: Vebsajt Novosti, 13.07.2015.