Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

APR: Firme se registruju u opštinama gde su manji troškovi poslovanja, poslovanje u ekstrazonama može da uveća paušalni porez do 50 odsto, dok u seoskim područjima ta obaveza može da padne i do 20 odsto


Novi preduzetnici i vlasnici firmi klone se centra Beograda. Poslednji podaci Agencije za privredne registre pokazuju da se najviše preduzeća i radnji i dalje pokreće u prestonici, ali su sada postale atraktivne opštine poput Surčina, Barajeva, Čukarice, Grocke, Lazravce, Mladenovca, Palilule, Obrenovca, Sopota. Biznis se češće pokreće i u Boru, Kladovu, Majdanpeku, Negotinu, Golupcu, Kučevu, Molom Crniću, mestima koja se do sada nisu isticala kao najpopularnije destinacije. Upućeni objašnjavaju da je reč o troškovima poslovanja koji su na ovim lokacijama - znatno manji.

Najveća razlika je u obračunu paušalnog poreza. Poslovanje u ekstrazonama može da uveća paušalni porez do 50 odsto, dok u seoskim područjima ta obaveza može da padne i do 20 odsto, napominju u Nacionalnoj alijansi za lokalni ekonomski razvoj. To je jedan od razloga "migracije" novih privrednika i prema mišljenju Dušana Korunoskog, posebnog savetnika ministra privrede.

- Logično je da novoosnovane firme, u najvećem broju, počinju kao preduzetnici ili kao firme sa jednim zaposlenim i da biraju opštine svog osnivanja u kojima su nameti na rad, kao i drugi troškovi, najmanji - kaže Korunoski. - Smatramo da je ovo dobar pokazatelj povećavanja konkurencije između lokalnih samouprava. Kapital će ići tamo gde se oseća sigurnijim. Ministarstvo privrede novim zakonskim rešenjima u okviru Zakona o ulaganjima stvara okvir za podsticanje lokalnih samouprava da se "bore" za investicije, a ne da pasivno čekaju centralnu vlast da im dovede poslovanje i zaposlene.

Drugi razlog je, prema mišljenju Korunoskog - demografija. Prema popisu stanovništva u 2011. godini, šest od 17 beogradskih opština ima manji broja stanovnika u odnosu na prethodni popis. To su pre svega centralne gradske opštine.

Kada je reč o "bumu" u Istočnoj Srbiji, Nacionalnu alijansu za lokalni ekonomski razvoj ne iznenađuje što je postala atraktivnija za ulaganja.

- Upravo su te opštine poslednjih godina radile na popravljanju poslovnog ambijenta - kažu u NALED-u. - Do prošle godine u tom delu zemlje samo je Zaječar imao sertifikat koji dokazuje da poseduje povoljno poslovno okruženje, a onda je još pet opština ovog regiona ušlo u proces reforme lokalnih administracija. U martu 2014. sertifikate o povoljnom poslovnom okruženju zaslužili su Negotin, Knjaževac i Boljevac, a u procesu su bili i Kladovo i Sokobanja.

Delatnosti u kojima se otvara najviše firmi godinama se ne menjaju. To je pre svega trgovina na malo, pa konsultantske usluge, a onda restorani i pokretni ugostiteljski objekti. Među novoosnovanim preduzetnicima na prvom mestu su restorani, pripremanje i posluživanje pića, a treći su frizerski i kozmetički saloni.

Izvor: Vebsajt Novosti, 13.07.2015.