Zastava Bosne i Hercegovine

10. EVROPSKI FORUM ZA UNAPREĐENJE VLADAVINE PRAVA


Kako bi obezbedila efikasan sistem izvršenja, Srbija će uskoro vratiti Službu društvenog knjigovodstva (SDK), odnosno službu platnog prometa.

„Uspostavljanje vladavine prava i pravne sigurnosti predstavlja osnovne ciljeve koji su propisani Nacionalnom strategijom reforme pravosuđa i Srbija će vratiti instituciju koja obezbeđuje efikasan sistem izvršenja, a to je služba društvenog knjigovodstva, odnosno služba platnog prometa“, rekao je ministar pravde Nikola Selaković, govoreći na 10. Evropskom forumu za unapređenje vladavine prava.

Kako je naglasio, dugogodišnja neefikasnost u izvršenju sudskih odluka, kao i veliki broj nerešenih izvršnih predmeta, doprineli su uvođenju profesije izvršitelja, koja je zajedno sa javnobeležničkom profesijom od suštinskog značaja za jačanje pravne sigurnosti, pravosudne efikasnosti, ali i poboljšanje investicione klime u Srbiji.

Inače, u Srbiji trenutno radi 199 izvršitelja, a uskoro će ih biti 218, što čini 70 odsto od ukupnog broja predviđenog pravilnikom. Izvršitelji su u naš pravosudni sistem uvedeni 2011. godine - Zakonom o izvršenju i obezbeđenju - i na njih su preneta široka ovlašćenja, koja se ogledaju u nadležnosti vođenja izvršnog postupka na osnovu dugovanja komunalnim preduzećima, gde ne samo da sprovode, već i dozvoljavaju izvršenje, što je u ostalim izvršnim stvarima u nadležnosti sudova.

Međutim, kako ističe Selaković, u primeni postojećeg Zakona o izvršenju i obezbeđenju uočeni su brojni nedostaci koji se tiču odgovornosti izvršitelja kod preciziranja lakših i težih disciplinskih povreda, vođenje neuredne evidencije, kao i neujednačenosti prakse u donošenju akata.

„Svesno mogućih posledica tih nedostataka, Ministarstvo pravde obrazovalo je Radnu grupu za izradu izmena i dopuna ovog zakona, čiji je zadatak da popravi i učini logičnim i jasnim odredbe Zakona o opštem delu izvršnog postupka i time uspostavi efikasniji sistem izvršenja, a položaj izvršitelja učini jasnijim“, rekao je Selaković.

On je, takođe, najavio i da će u narednom periodu biti organizovane dodatne obuke za izvršitelje, kako bi bili dobro i kvalitetno edukovani za svoj rad, ali i da će ministarstvo, svesno neophodnosti postojanja stručnog kadra za vršenje nadzora nad izvršiteljima, raditi na jačanju personalnih potencijala unutar samog ministarstva.

Izvor: http://www.danas.rs, B. K.