Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA RADIONICA ZA PRIPREMU NACRTA PLANA IMPLEMENTACIJE PROGRAMA „GARANCIJE ZA MLADE“: Program predviđa da da mladi dobijaju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, praksu ili obuku u roku od četiri meseca od ulaska u status nezaposlenosti ili završetka formalnog obrazovanja


Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Darija Kisić izjavila je danas da naša zemlja aktivno radi na pripremi Plana implementacije programa „Garancije za mlade“, čija je primena od velikog značaja za mlade.

Kisić je na radionici za pripremu nacrta pomenutog plana podsetila na to da program „Garancija za mlade“ podrazumeva da mladi dobijaju kvalitetnu ponudu za posao, nastavak obrazovanja, praksu ili obuku u roku od četiri meseca od ulaska u status nezaposlenosti ili završetka formalnog obrazovanja.

Naziv ovog programa sadrži dve značajne reči, jedna je garancija, koja podrazumeva sigurnost i stabilnost, a druga je mladost, najlepše životno doba, prepuno izazova, energije i ambicije, ukazala je ministarka.

Prema njenim rečima, naša zemlja je na Drugom ministarskom sastanku EU–Zapadni Balkan, koji je održan pre dve godine u Sloveniji, potvrdila Deklaraciju Zapadnog Balkana o održivom položaju mladih na tržištu rada, čime je prihvatila da će raditi na postepenom uvođenju programa „Garancije za mlade“.

Kisić je podsetila na to da je Vlada u januaru ove godine osnovala Koordinaciono telo za izradu i praćenje Plana implementacije programa „Garancija za mlade“, navodeći da je tada formirana i stručna grupa koja će raditi na pripremi Plana implementacije.

Ministarka je na radionici, na kojoj će se u naredna dva dana raditi na pripremi nacrta plana implementacije programa „Garancija za mlade“, izrazila zahvalnost ekspertima Međunarodne organizacije rada, koji pružaju kontinuiranu podršku Srbiji u ovom procesu..

Izvor: Vebsajt Vlade Republike Srbije, 13.06.2022.
Naslov: Redakcija