Zastava Bosne i Hercegovine

FORMIRANA MEĐURESORNA GRUPA ZA PRIPREMU EMITOVANJA NOVIH DRŽAVNIH ZAPISA: Uskoro će i Srbija izdavati zelene obveznice na međunarodnom tržištu


Vlada Srbije obrazovala je Međuresornu radnu grupe za pripremu, izradu i sprovođenje okvirnog dokumenta za izdavanje zelenih obveznica Republike Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu.

Zadatak Radne grupe koju predvodi ministar finansija Siniša Mali, a čine predstavnici svih relevantnih ministarstava Vlade, biće da pripremi okvirni dokument za izdavanje zelenih obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, kao i izradu neophodnih izveštaja o korišćenju sredstava pribavljenih putem emisije.

Takođe, njen zadatak je da obezbedi sve neophodne informacije i dokumentaciju za izradu okvirnog dokumenta za potrebe izdavanja zelenih obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, obezbedi efikasnu saradnju sa savetnicima u postupku izrade okvirnog dokumenta, izvrši ocenu i selekciju projekata koji će se finansirati od sredstava iz emisije zelenih obveznica, upravljanje sredstvima emisije, kao i da jednom godišnje izveštava Vladu i investitore o sprovođenju i korišćenju sredstava nakon emisije zelenih obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

Zelene obveznice predstavljaju ključan finansijski instrument za finansiranje ekološki održivih projekata. Iako sve zemlje EU već koriste ovu vrstu finansiranja, ne postoji standardizacija zelenih obveznica unutar EU-a. U tom smislu, čak je u poslednje vreme krenula inicijativa da se, na nivou Unije, utvrdi šta sve podrazumevaju zelene obveznice. Ono što je, ipak, mogući zajednički imenitelj je, da se iz sredstava finansiraju projekti koji mogu doprineti nekom od sledećih ciljeva: ublažavanje klimatskih promena, prilagođavanje klimatskim promenama, održivo korišćenje i zaštita vodnih resursa, zaštita i očuvanje biorazličitosti i ekosastava, prelazak na cirkularnu privredu, uključujući sprečavanje nastanka otpada i reciklaža, kao i neprekidno korišćenje resursa i sprečavanje zagađenja.

Izvor: Biznis, Gordana Bulatović, 11.06.2021.
Naslov: Redakcija