Zastava Bosne i Hercegovine

USTAVNE PROMENE: Cilj - isključiti učešće politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca


Na ustavnim promenama se intenzivno radi i građani će se o njima već na jesen izjašnjavati na referendumu, rekla je danas ministarka pravde Maja Popović.

Ona je istakla da je glavni cilj izmena "isterivanje" politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tuzilaca i zamenika javnih tužilaca, čime će vladavina prava biti znatno unapređena.

- Predloženim promenama Ustava treba da bude isključeno učešće politike u izboru sudija, predsednika sudova, javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, što će omogućiti veću nezavisnost sudija i veću samostalnost javnih tužilaca. To će nesumnjivo doprineti jačanju vladavine prava i povećavati pravnu sigurnost u našoj zemlji, čime Srbija postaje privlačnija za strane investicije koje će dovesti do povećanja standarda naših građana - rekla je Popović za Kurir.

- Promene Ustava predstavljaju prvu i najznačajniju aktivnost u akcionom planu za pregovaračko poglavlje 23, od koje zavisi i ispunjenje brojnih drugih aktivnosti u okviru ovog pregovarackog poglavlja. Ukoliko do promena dođe to će svakako značiti jačanje vladavine prava i napredak Srbije u jednoj važnoj oblasti, a samim tim i bolje ocene u procesu pregovora za članstvo u EU - rekla je ministarka pravde.

Izvor: Blic, 13.06.2021.
Naslov: Redakcija