Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ORGANIZACIJI I NADLEŽNOSTI DRŽAVNIH ORGANA U SUZBIJANJU ORGANIZOVANOG KRIMINALA, TERORIZMA I KORUPCIJE: Za godinu dana više od 500 pravosnažno osuđenih lica za koruptivna dela, uglavnom na kazne zatvora uz oduzimanje imovine


Srbija je potpuno posvećena procesuiranje svih koruptivnih krivičnih dela, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović i izrazila žaljenje što svi rezultati nisu bili prepoznati u ovogodišnjem Izveštaju o napretku Evropske komisije.

Na panelu "Borba protiv korupcije", u okviru sedme plenarne sednice Nacionalnog konventa o EU, Kuburović je navela da je ceo Izveštaj o ispunjenosti obaveza iz poglavlja 23 itekako bitan i dodala da je Ministarstvo pravde objavilo revidiran Akcioni plan za to poglavlje, koji je u petak prosleđen Briselu, a rezultat je diskusije koja je sprovedena sa civilnom sektorom.

- Možete videti sve primedbe, da li su usvojene ili ne i zašto je nešto odbijeno, ukoliko nije prihvaćeno, reč je i dalje o radnoj verziji teksta, čekamo mišljenje, a potom otvaramo drugu javnu raspravu - ukazala je Kuburović.

Kada je reč o delu koji se odnosi na pravosuđe gotovo 70 odsto od svih primedbi koje su dostavljene u Izveštaju su prihvaćene, ukazala je Kuburović i dodala da se veliki deo primedbi odnosi na borbu protiv korupcije, a dve trećine koje se odnose na osnovna prava. Kada je reč o potpoglavlju iz Akcionog plana za poglavlje 23 i ovog puta je označen napredak kada je reč o borbi protiv korupcije, rekla je ministarka i dodala da je očekivala više objektivnih merila da se dosta toga uradilo u prethodnom periodu. Podsetila je da je tokom aprila održana konferencija uz podršku IPO projekta "Prevencija i borba protiv korupcije" gde su predstavljeni rezultati godišnje primene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije ("Sl. glasnik RS", br. 94/2016 i 87/2018 - dr. zakon).

Istakla je da je za godinu dana doneto više od 500 pravosnažno osuđenih lica za koruptivna dela, odnosno da je za tih godinu dana postupak okončan i ta lica su uglavnom osuđena na kazne zatvora uz oduzimanje imovine. Ministarka je navela u kojim postupcima i koliko lica je osuđeno: Prevara u obavljanju privredne delatnosti pet optuženih, dva osuđena, pronevera u obavljanju privredne delatnosti 72 optužena 65 osuđenih, zloupotreba položaja odgovornog lica 100 optuženih, 53 osuđenih, zatim zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom 22 optuženih 6 osuđenih, primanje mita dva optužena, jedan osuđen, davanje mita pet optuženih dva osuđenja, krijumčarenje 34 optužena 28 osuđenih....

Što se tiče infrastrukture, broja postupajućih zamenika, zaposlenih, sudija, pitanje je da li su i na koji način predstavljeni rezultati u Izveštaju EK koji su u tom delu postignuti, ukazala je Kuburović. Pojasnila je da to nije zabeleženo iako smo imali povećanje odluke o broju sudija, povećanje broja zamenika javnih tužilaca, povećan broj zaposlenih, obezbeđenu odgovarajuću opreme i obuke.

- Ne bih se složila da nemamo rezultate. Da li se na ovaj način u potpunosti bavimo borbom protiv korupcije - svakako da ne, ali mislim da smo pokazali posvećenost da se suočimo sa ovim problemom - navela je Kuburović.

Što se tiče promene Ustava Republike Srbije("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), Kuburović je ukazala da je za ovu nedelju skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo zakazao sednicu na kojoj će razmatrati predlog koji je uputila Vlada i da može reći da će započeti rasprava i u Narodnoj skupštini o Ustavu.

Izvor: Vebsajt Blic, 10.06.2019.
Naslov: Redakcija