Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NOVI ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA


Srbija bi uskoro trebalo da dobije novi Zakon o javnim nabavkama koji će biti usklađen sa direktivama EU i predviđaće elektronski portal, nov način postupka javnih nabavki, kao i druge značajne novine....

O zakonskim rešenjima razgovarano je nedavno na seminaru "Javne nabavke - nordijska iskustva" u ambasadi Finske, gde su domaćini ukazali da je udeo stranih ponuđača u javnim nabavkama u Srbiji samo 5%, a da Poglavlje 5 nalaže povećanje konkurencije i transparentnosti.

"Nordijski region je zainteresovan za ulaganje u Srbiju, a od novog Zakona o javnim nabavkama imaju veoma precizna očekivanja", kaže predsednica borda guvernera Nordijske poslovne alijanse Jasmina Vignjević i dodaje da su im u tom pogledu izuzetno važni transparentnost postupka i otvorena tržišna utakmica.

"Jasno je da nismo na istom nivou ekonomskog razvoja kao nordijske zemlje, ali to ne znači da ne treba da sledimo najbolju praksu i u tom kontekstu naša očekivanja od novog zakona o javnim nabavkama jesu da će biti primenjen kriterijum najisplativije ekonomske ponude", ističe Vignjevićeva.

Ona dodaje da je to mnogo bolje nego sadašnji kriterijum najniže cene jer dugoročno može uticati na veću efikasnosti i uštedu u javnom sektoru.

Ambasador Finske u Srbiji Perti Ikonen napominje da su javne nabavke put do pružanja dobara i usluga građanima, te da kada se sprovode na ispravan način, građani uviđaju da im se obaveze koje ispunjavaju prema državi srazmerno vraćaju u vidu visokokvalitetnih usluga.

"U razgovorima sa predstavnicima državnih institucija i nordijskih kompanija koje posluju u Srbiji uvideli smo da postoji značajan prostor za poboljšanje sprovođenja javnih nabavki, a posebno kada je reč o primeni kriterijuma kvaliteta", kaže ambasador Ikonen.

On je dodao da će uspešna primena novog zakona zahtevati i unapređenje veština onih koji će se baviti javnim nabavkama, te da im je želja da Srbiji donesu nordijski kvalitet i stručna mišljena u toj oblasti.

U Vladi Srbije najavljuju da će tekst zakona uskoro biti završen, što je predviđeno i strategijom za javne nabavke, kao i akcionim planom za 2018. godinu.

"U najskorije vreme očekujemo početak javne rasprave, a nakon toga sledi formalna procedura za donošenje novog zakona, koji će biti u skladu sa direktivama EU", kaže vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija Milena Kovačević.

Seminar "Javne nabavke ¬ nordijska iskustva" organizovale su ambasade: Danske, Finske, Norveške i Švedske u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom u Srbiji.

Predstavnici danske organizacije za javne nabavke naveli su da ta institucija doprinosi uštedama u javnom sektoru, koja u toj zemlji na godišnjem nivou iznosi više od 130 miliona evra.

Predstavnici švedske razvojne agencije naglasili su da u njihovoj zemlji postoji nulta tolerancija za bilo kakve nepravilnosti u postupku za javne nabavke.

Seminar je nastavak javno-privatnog dijaloga između nordijskih kompanija i institucija sa Vladom Srbije, a organizovan je da bi se obezbedio forum za donošenje zaključaka o zajedničkim naporima u pravcu daljeg unapređenja u oblasti javnih nabavki u Srbiji.

Izvor: Vebsajt RTV, Đuro Vukelić, Branka Dragović - Savić, 13.06.2018.
Naslov: Redakcija