Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT REZOLUCIJE O SRBIJI: Od Srbije se traži veće zalaganje u oblastima borbe protiv korupcije, promocije nezavisnog sudstva, zaštite slobode medija i manjinskih prva kao i nastavak normalizacije odnosa sa Kosovom


Rezolucija o Srbiji koju bi Evropski parlament trebalo da usvoji ove sedmice u Strazburu ukazuje na napredak koji je zemlja postigla u oblasti ekonomskih reformi, saradnje u regionu i pregovora o članstvu u EU.

U tekstu izvestioca Dejvida Mekalister, koji je prethodno usvojio Spoljnopolitički odbor EP, zaključuje se da se Srbija nalazi na pravom putu približavanja EU.

"Evropski parlament pozdravlja istrajno angažovanje Srbije na putu uključivanja u EU i njen angažovan, opipljiv i dobro pripremljen pristup pregovorima", stoji u Nacrtu Rezolucije o Srbiji o kojoj će se raspravlja na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta u Strazburu.

Pored početne ocene da je zemlja u 2016. godini otvaranjem poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, pokrenula "ključna poglavlja u približavanju EU", u tekstu Nacrta poziva se i na otvaranje "dodatnih poglavlja koja su tehnički spremna".

Istovremeno, ovom Rezolucijom se od Srbije se traži veće zalaganje u oblastima borbe protiv korupcije, promocije nezavisnog sudstva, zaštite slobode medija i manjinskih prva kao i nastavak normalizacije odnosa sa Kosovom.

U tekst Rezolucije o Srbiji o kome će poslanici Evropskog parlamenta glasati u sredu navodi se da je u Srbiji u 2016. godini primećen napredak u oblasti reforme pravosuđa, ali i naglašava da "nezavisno sudstvo još nije osigurano u praksi".

Istovremeno se izražava zabrinutost zbog nedostatka napretka Srbije u borbi protiv korupcije, poziva na primenu nacionalne strategije u ovoj oblasti, kao i usvajanje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije. Evropski parlament pozdravlja i napredak koji je Srbija ostvarila u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, ali se od vlasti u zemlji posebno traži "brzo rasvetljavanje slučaja Savamala".

Srbija se poziva da obezbedi primenu zakonodavstva u oblastima obrazovanja nacionalnih manjina, upotrebi jezika, njihovoj zastupljenosti u javnoj administraciji, kao i pristup medijima i verskim službama na jeziku manjina.

Kao oblast gde napredak nije ostvaren, Evropski parlament navodi medijske slobode i slobodu izražavanja u Srbiji.

Izvor: Vebsajt RTV, 12.06.2017.
Naslov: Redakcija