Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI: Čeka se mišljenje Ministarstva za rad na Nacrt zakona, nakon čega će isti biti upućen Vladi RS na usvajanje. Po usvajanju zakona biće zabranjeno da prilikom zapošljavanja ženu pitaju da li je udata, da li planira decu


Nadam se da će Zakon o rodnoj ravnopravnosti biti usvojen tokom leta, izjavila je potpredsednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović i dodala da će tada zakonski biti zabranjeno da prilikom zapošljavanja ženu pitaju da li je udata, da li planira decu.

Ona kaže da je u pitanju krovni zakon, te da će neki drugi zakoni morati da se menjaju zbog Zakona o rodnoj ravnopravnosti. Dodaje da se čeka još mišljenje jednog ministarstva - Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja, a da nakon toga Nacrt zakona ide na Vladu Republike Srbije na usvajanje.

"Ženu koja traži posao, prelaze sa jednog posla na drugi, da ne može niko da pita da li je udata, da li ima i planira decu - to će biti zakonom zabranjeno", pojasnila je Mihajlović.

Zakon će, kako je rekla, stvoriti uslove da mnogo više žena bude uključeno u poslovni, društveni, socijalni život.

Što se tiče političkog života, potpredsednica vlade koja je i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, rekla je da je Srbija šesta u Evropi po procentu žena koje su uključene u parlament. Kako kaže Srbija ima ženu guvernera, ženu predsednicu Narodne skupštine Republike Srbije, pet žena u Vladi Republike Srbije, te da smatra da su žene podjednako sposobne, kao i muškarci, da vode svaku instituciju.

"Dešava se, i protiv toga se borimo, da žena dođe do određene pozicije, a da je onda teško dalje. Kako se penjete ka vrhu tako su stepenice sve strmije i uže. Mislim da je vreme pred nama kada ćemo imati žene premijerke", pojasnila je ona.

Državni sekretar Ministarstva rada Nenad Ivanišević kaže da Ministarstvo radi na poboljšanju položaja žena u društvu i da je 12 nevladinih organizacija prošlo na konkursu za projekte koji se tim pitanjem bave.

On je dodao da se preko Nacionalne službe za zapošljavanje osnažuju žene u zapošljavanju i da je u 2016. godini preko NSZ bilo uključeno više od 70.000 žena u aktivne mere zapošljavanja.

Izvor: Vebsajt RTV, 12.06.2017.
Naslov: Redakcija