Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O JEDINSTVENOM REGISTRU ADMINISTRATIVNIH POSTUPAKA I OSTALIH USLOVA POSLOVANJA: Predmet zakona je pravno uređenje osnova za formiranje, rad i vođenje registra administrativnih postupaka kroz javno dostupni elektronski portal svih administrativnih postupaka, koje, na zahtev privrednih subjekata, sprovodi javna uprava


Ministar privrede doneo je rešenje o formiranju Radne grupe za izradu Nacrta zakona o jedinstvenom registru administrativnih postupaka i ostalih uslova poslovanja.

Prvi sastanak Radne grupe, održan je 13. juna 2017. godine.

Na predmetnom sastanku prezentovan je predmet, smernice i polazne osnove za izradu Nacrta zakona.

Predmet zakona je pravno uređenje osnova za formiranje, rad i vođenje registra administrativnih postupaka kroz javno dostupni elektronski portal svih administrativnih postupaka, koje, na zahtev privrednih subjekata, sprovodi javna uprava.

Zakonom će se propisati predmeti, načela, pojmovi obaveze nadležnih organa i organizacija, nadležnost za formiranje, rad i vođenje registra, izgled, sadržina i  tehnološka rešenja registra, odnosno portala, kao i prava subjekata koji koriste portal.

Dogovoreno je da se u periodu do 11. avgusta 2017. godine, okonča popis administrativnih postupaka, te formira registar taksi, koji bi bio u korelaciji sa jedinstvenim registrom administrativnih postupaka i imao konstitutivni karakter (objavom takse u tom registru, iste bi bile obaveza za podnosioce zahteva u administrativnom postupku).

Evropska unija je za izradu zakona i implementaciju jedinstvenog registra obezbedila kroz IPA projekat iznos od 2,5 miliona evra.

Izvor: Redakcija, 13.06.2017.