Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI INFORMACIONI SISTEM ZA BEZBEDNOST HRANE BIĆE USPOSTAVLJEN DO KRAJA 2017. GODINE: SISTEM PODRAZUMEVA USKLAđIVANJE METODOLOGIJE KONTROLE BEZBEDNOSTI HRANE SA PRINCIPIMA KOJI SE KORISTE U ZEMLJAMA čLANICAMA EU, A KOJI PODRAZUMEVA KONTROLU SVIH FAZA PROIZVODNJE OD PRERADE, PREVOZA, SKLADIšTENJA DO PRIPREME HRANE


Jačanje kontrole prehrambenih proizvoda biljnog i životinjskog porekla, uključujući i uvoz iz inostranstva, kao i usklađivanje metodologije kontrole bezbednosti hrane sa principima koji se koriste u zemljama članicama EU još jedan je korak u ispunjenju standarda tržišta. Sve ovo biće omogućeno novim informacionim sistemom za bezbednost hrane, koji će biti uspostavljen do kraja 2017. godine.

Novi integrisani sistem upravljanja podacima, dizajniran po najnaprednijim standardima IT projekat je Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i delegacije Evropske unije u Srbiji, koji ona i finansira sa 1.345.000 evra. On će unaprediti IT sistem u upravama za veterinu, za zaštitu bilja i Poljoprivrednoj inspekciji.

- Ljudi sve više teže tome da budu potpuno obavešteni o poreklu hrane i očekuju da ona bude zdrava i dobrog kvaliteta. Ovim projektom Srbija je na putu da realizuje osnovni princip EU u oblasti poljoprivrede, integrisani pristup "od njive do trpeze", koji podrazumeva kontrolu svih faza proizvodnje od prerade, prevoza, skladištenja do pripreme hrane - rekao je Danilo Golubović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede.

Društveni značaj projekta je u tome što omogućava brže i lakše prikupljanje, analizu i dalju distribuciju informacija, njihovo geografsko povezivanje, sistem za upravljanje rizicima i napredni sistem izveštavanja u cilju što bolje kontrole bezbednosti hrane.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 11.06.2016.
Naslov: Redakcija