Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POMOĆ SAMOSTALNIM UMETNICIMA PO 90.000 DINARA


Ministarstvo kulture i informisanja saopštilo je da je Vlada usvojila zaključak kojim je za 2.353 samostalna umetnika opredeljena pomoć od po 30.000 dinara za tri meseca – mart, april i maj tekuće godine.

U saopštenju se navodi da je ovaj zaključak usvojen na inicijativu resornog ministarstva, i dodaje da će navedena bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 211.770.000 dinara biti transferisana na račune lokalnih samouprava radi dalje distribucije.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je da je kultura suštinski izraz našeg nacionalnog i državnog identiteta i kao takva ne sme imati manji značaj od ostalih oblasti privrednog i društvenog života.

Naprotiv, njen uticaj na ukupni razvoj zajednice je nemerljiv. Siguran sam da će efekti pomoći koju su Vlada i Ministarstvo kulture i informisanja opredelili, i u simboličkom i u faktičkom smislu, prevazići nominalni iznos sredstava koji je namenjen za pomoć samostalnim umetnicima, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo je od samog početka vanrednog stanja zauzelo jasan stav da samostalni umetnici moraju da budu obuhvaćeni merama državne pomoći, kao i svi drugi građani u različitim društvenim oblastima koji usled pandemije koronavirusa nisu bili u mogućnosti da obavljaju svoje poslovne aktivnosti.

Vukosavljević je naveo da je to i isticano u dopisima koje je Ministarstvo kulture i informisanja slalo Vladi i Kriznom štabu za privredu.

Ministar je ocenio da je država ovim činom pokazala da kultura nije marginalizovana i da samostalni umetnici nisu u nepovoljnijem položaju u odnosu na druge profesije.

On je dodao da je, takođe, izuzetno važno to što se Ministarstvo kulture i informisanja, uprkos u savremeno doba nezapamćenoj situaciji i nepovoljnim okolnostima po čitavu ekonomiju, odlučilo da očuva instituciju konkursa, koji će biti realizovani u što skorijem roku u donekle redukovanom finansijskom obimu.

Prema njegovim rečima, konkursi iz oblasti informisanja sprovedeni su u punom kapacitetu, što će biti slučaj i sa konkursima iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa.

Vukosavljević je objasnio da su u skladu sa rebalansom budžeta i objektivnom nemogućnošću realizacije određenih projekata, sredstva za konkurse u oblasti savremenog stvaralaštva umanjena za približno 25 odsto.

Nažalost, došlo je i do smanjenja sredstava za konkurs Gradovi u fokusu i to za 45 odsto, rekao je ministar i dodao da će taj konkurs ipak biti sproveden u većem delu.

Ministar je naveo da je planirano da rezultati konkursa iz savremenog stvaralaštva budu objavljeni najkasnije do 8. juna.

Kako bi se pomoglo sektoru izdavaštva, Ministarstvo razmatra mogućnost da se preraspodelom postojećih sredstava poveća iznos namenjen Konkursu za otkup publikacija za biblioteke za 2020. godinu i to za 30 odsto, rekao je Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, s obzirom na okolnosti, u oblasti međunarodne saradnje iznos sredstava za konkurse umanjen je za 30 odsto, dok je u oblasti digitalizacije iznos smanjen za oko 20 odsto, što neće suštinski ugroziti smisao i ciljeve ovih konkursa.

On je naglasio da navedene aktivnosti i napori Ministarstva, prvenstveno zalaganje za pomoć samostalnim umetnicima i očuvanje institucije konkursa za sufinansiranje projekata, predstavljaju maksimum koji je u okolnostima teškim za celokupnu privredu zemlje bilo moguće ostvariti.

Vukosavljević je istakao da to, međutim, predstavlja dobar osnov za nastavak kulturnog života u državi i njegov dalji razvoj, dodaje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Vlade, 07.05.2020.
Naslov: Redakcija