Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI: Savet za borbu protiv korupcije smatra da su odredbe Zakona o davanju poklona lekarima u suprotnosti sa Krivičnim zakonikom


Nedavno usvojeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 25/2019 - dalje: Zakon) ozvaničio je nepisanu tradiciju u Srbiji - kod lekara se ne ide praznih ruku.

Pokloni za lekare do pre mesec dana su bili van zakonskih okvira, ali ih je novi Zakon definisao-dozvoljeno je lekaru dati poklon u vrednosti do 462 evra.

Ministarstvo zdravlja se poziva na činjenicu da je javna rasprava gotova, ali da su otvoreni za sugestije.

Lekari i ostali radnici u zdravstvu iznenađeni su novim Zakonom, jer je suština problema izostanak javne rasprave, smatra Miroslav Milićević potpredsednik Saveta za borbu protiv korupcije.

"Javna rasprava o ovom zakonu je bila 2016. godine i 2017. godine i ovoga u tom Zakonu nije bilo".

U organizaciji Doktori protiv korupcije, koja se bavi otkrivanjem spornih slučajeva u zdravstvu, kažu da ovaj Zakon stvara mogućnost za razne mahinacije.

Novi Zakon doveo je mnoge pacijente u dilemu da li da doktoru zahvale nakon uspešnog lečenja.

Među njima je i Sanja Rajković, kojoj je babica sugerisala da spremi čast za lekara koji će je poroditi, tako da u porodilište nije pošla praznih ruku.

U kesu u koju je stavila flašu pića, dodala je i novac.

Sanja kaže da je porođaj protekao u redu, ali je imala problem s ranom od carskog reza.

"Pokušala sam ponovo da dođem do njega misleći da ću zbog poklona imati bolji tretman, ali je on ostao nedostupan", kaže Sanja.

Ranu je sanirao drugu lekar, a ona često pomisli da tom lekaru možda njen poklon nije bio dovoljan.

Ima i pozitivnih primera u srpskom zdravstvu, poput situacije u kojoj se našla Jelena Ž., koja kaže da je posle teške operacije želela na neki način da zahvali doktoru.

Došla je na ideju da kupi knjigu, u koju je stavila novčanicu od 500 evra, ali mu to nije rekla.

"Posle tri dana me je pozvao da dođem kod njega u kabinet, vratio mi novac i rekao da je to neprimereno", rekla je Jelena Ž.

Šta piše u zakonu?

Lekari će ubuduće u Srbiji smeti da prime poklon, koji nije novac ili hartija od vrednosti.

Zakon predviđa da novčana zahvalnost pacijenata za lekare ne prelazi pet odsto od prosečne plate - 2.276 dinara, odnosno 23 evra, a da ukupna vrednost poklona ne prelazi prosečnu neto platu, koja je u januaru ove godine iznosila 54.521 dinar ili 462 evra.

Prema tome, sve dok poklon pojedinca ili firme ne prelazi taj iznos korupcije nema.

Ministarstvo zdravlja se poziva na javnu raspravu, a u saopštenju kaže da je ovaj Zakon bio na javnoj raspravi i na uvidu javnosti.

"Svi državni organi, institucije, organizacije, kao i predstavnici civilnog sektora, građani, bili u mogućnosti da daju svoje sugestije, primedbe i komentare".

Zakon je usvojen, a oni ostaju otvoreni i spremni da kroz podzakonske akte, na osnovu argumentovanih sugestija i predloga, jer je u interesu građana Srbije da ovaj propis učini boljim, piše na sajtu Ministarstva.

Opravdanja stižu i iz Lekarske komore Srbije.

Kažu da je uređivanje ove oblasti bilo potrebno, jer su lekari, kao i mnogi državni službenici dospevali na loš glas upravo zbog poklona koje su im građani donosili.

"Smatramo da je uvođenje transparentnosti u taj odnos korisno i za lekare i za pacijente. Kako će se primena ove odredbe pokazati u praksi i da li će biti potrebno da se donose posebni podzakonski akti koji će preciznije urediti tu oblast, ostaje da se vidi."

Borko Josifovski, član organizacije Doktori protiv korupcije kaže da bi trebalo otvoriti takozvanu tržišnu utakmicu, što znači da lekar bude novčano nagrađen ukoliko dobro radi svoj posao.

"Novac treba da prati pacijente, odnosno gde ima više pacijenata ima i više novca. To znači da javne i privatne ustanove treba da budu pokrivene novcem iz Zdravstvenog fonda i da se novac daje po učinku", kaže Josofivski.

Možda još i važnija zamerka u vezi sa Zakonom je nepostojanje pravila za saradnju sa farmaceutskim kompanijama.

"Vi kao lekar dobijete reklamni materijal od neke firme i to treba da prijavite. Ali šta ako vam neka firma pokloni udžbenik, koji vam je potreban i od kojeg će koristi imati mnogi ljudi", kaže Milićević.

Nisu poznati ni limiti za dozvoljene poklone, kao ni na koji period se opšti limit odnosi, niti ko će o tome voditi evidenciju.

To su sporne stavke za Nemanju Nenadića programskog direktora organizacije Transparentnost Srbija.

"Mi smo uputili dopis relevantnim institucijama sa predlozima i za sada nema odgovora", kaže Nenadić.

Istog mišljenja je i Borko Josifovski iz organizacije Doktori protiv korupcije koji kaže da ovaj Zakon neće sprečiti primanje mita i da sam po sebi stvara mogućnost za razne mahinacije.

"Pitanje je kako će se darivanje poklona kontrolisati, jer znamo da niko ne dobija poklone preko žiro računa, već na ruke".

Iz Saveta za borbu protiv korupcije kažu i da su odredbe ovog Zakona u suprotnosti sa Krivičnim zakonikom ("Sl. glasnik RS", br. 85/2005, 88/2005 - ispr., 107/2005 - ispr., 72/2009, 111/2009, 121/2012, 104/2013, 108/2014 i 94/2016).

"Ne možete Zakonom o zdravstvenoj zaštiti menjati odredbe Krivičnog zakonika u kome je jasno definisano, šta je krivično delo, šta je pojedinačni interes, a šta je sukob interesa", smatra Milićević.

Njemu nije jasno ni zašto su pokloni za lekare prihvatljivi, kada to nije jedina profesija u kojoj ima korupcije.

"Kao neko ko se bavi korupcijom u ovoj zemlji ja ne tvrdim da nje nema u zdravstvu. Zdravstvo je jedna časna profesija, u kojoj svakako ima kukolja kao i u svakoj drugoj".

Milićević kaže i da je struka prilično iznenađena i ponižena.

"Ljudi koji se bave ovim poslom rade ga jer ga vole, jer shvataju da za njega treba i određena količina humanizma, a ne zbog čokolada, buketa cveća ili bakšiša", kaže Milićević.

On veruje i da Zakon na ovaj način neće zadržati lekare i medicinske radnike koji u sve većem broju napuštaju Srbiju.

"Lekarima treba vratiti priznanja i društveni ugled. Oni traže da se njihov rad vrednuje shodno društvenoj koristi i shodno tome koliko je taj rad težak".

Izvor: Vebsajt BBC, Tijana Dušej Ristev, 10.05.2019.
Naslov: Redakcija