Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O HIGIJENSKOJ ISPRAVNOSTI VODE ZA PIĆE: Poslednjim izmenama u vodi je dozvoljena veća koncentracija neorganskih materija poput amonijaka, bora, hlorida, natrijuma, a povećana je i dopuštena oksidabilnost i provodljivost


Kada je u pitanju voda za piće, ne nazire se izlazak iz začaranog kruga za Zrenjanince. Priča o fabrici vode, za koju se tvrdi da je završena, ide iz zapleta u zaplet. Tema je ponovo u žiži nakon što je Ministarstvo zdravlja prošlog meseca promenilo kriterijume kojima se ocenjuje kvalitet vode za piće. U Zrenjaninu su se pojavile tvrdnje da je reč o lošim namerama da se legalizuje neispravna voda za piće, i to baš u ovom gradu, jer on ima problema s novom fabrikom, koja još nije puštena u rad, navodno baš zbog toga što ona ne može da postigne traženi kvalitet.

Ministarstvo je izmenilo Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće ("Sl. list SRJ", br. 42/98 i 44/99 i "Sl. glasnik RS", br. 28/2019) tako što je u njoj dozvoljena veća koncentracija neorganskih materija poput amonijaka, bora, hlorida, natrijuma, a povećana je i dopuštena oksidabilnost i provodljivost, kao važne osobine vode.

Stranke su dale svoje tumačenje. Tako je Liga socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu upozorila da se izmenama Pravilnika legalizuje dostavljanje nezdrave vode, to jest negativno se utiče na zdravlje ljudi.

Zaprepašćeni smo dozom neodgovornosti prema građanima. Do sada smo gledali nesposobnost da se problem reši, bahatost kojom se to pravdalo, ali ovakav nemar prema opštem interesu kap je koja preliva čašu, jer otvara pitanje ispravnosti namera onih koji su se odlučili na ovakav postupak – kaže se u oštroj reakciji ligaša.

Međutim, iz "Građanskog preokreta" zrenjaninskom udruženju koje je upravo nastalo na okupljanju građana oko rešavanja problema vode za piće dolazi drugačiji stav.

Promene parametara za pijaću vodu koje je propisao ministar zdravlja nisu u vezi s problemom pijaće vode u Zrenjaninu i nije povećana dozvoljena vrednost arsena. Propis se odnosi na sve pijaće vode u Srbiji, a vrednosti se menjaju u procesu usaglašavanja sa standardima EU koji su, u ovom slučaju, manje rigorozni od dosadašnjih srpskih standarda – kaže aktivista navedenog udruženja Ivan Živkov. On je, ipak, rekao da se možemo zapitati zašto se prilagođavamo lošijim standardima EU kada to, prema njegovim rečima, prilikom pristupanja nije obaveza.

Izmena propisa se različito tumači, a neki kažu i zlonamerno i radi sticanja političkih poena. Interesantno je da i zabrana vode za piće iz zrenjaninskog vodovoda (iz 2004) nije posledica njenog iznenadnog zagađenja, već baš promena u propisima. Zrenjaninci se često čude kako je voda iznenada zabranjena zbog arsena, tvrde da nema dokaza da je bilo ko zbog toga oboleo, a voda je ista vekovima. Ona je, u stvari, zabranjena kada je u pomenuti Pravilnik uveo ograničenje prisustva arsena, što do tada nije bio slučaj.

Izvor: Vebsajt Politika, Đ. Đukić, 09.05.2019.
Naslov: Redakcija