Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PREVOZU PUTNIKA U DRUMSKOM SAOBRAĆAJU: Izmenama Zakona biće onemogućeno i sankcionisano nezakonito organizovanje taksi prevoza putem interneta i drugih aplikacija, kojim se omogućava obavljanje taksi delatnosti od firmi koje angažuju lica koja nemaju odobrenje za obavljanje taksi prevoza


Digitalne aplikacije kojima se nude usluge prevoza putnika su "dobrodošle", ali moraju biti registrovane po Zakonu o prevozu putnika u drumskom saobraćaju ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015), izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona je ukazala da su se taksisti u Beogradu protestovali zbog nelojalne konkurencije, dodajući da je razumela njihov strah od gubitka prihoda, kao i nezadovoljstvo građana.

"Sporno je ako aplikacija nije registrovana po Zakonu. Ne možete da se registrujete po Zakonu o turizmu ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009, 88/2010, 99/2011 - dr. zakon, 93/2012 i 84/2015), a da radite taksi prevoz, to su stvari koje hoćemo da rešimo", ukazala je ministarka i dodala da je dogovoreno da se to reši izmenama i dopunama Zakona.

Navela je da su se taksisti žalili ne na digitalne aplikacije, već na to da one moraju biti registrovane kao taksi delatnost odnosno u skladu sa Zakonom o prevozu putnika, a ne po Zakonu o turizmu.

"U Beogradu ima 6.500 taksista. Oni ukazuju da postoji nelojalna konkurencija. Mi želimo da im stvorimo uslove da oni mogu najbolje da funkcionišu, a da građani imaju najbolju moguću uslugu", ukazala je Zorana Mihajlović.

Izvor: Vebsajt Kurir, 12.05.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija