Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Pojedini upravnici i dalje čekaju rešenja o registraciji stambenih zajednica, iako je zakonski rok od pet dana za odlučivanje po zahtevu odavno istekao. Ovo im otežava rad jer ne mogu da popravljaju ili ugrađuju lift, niti da rade bilo kakve poslove koji uključuju angažovanje drugih firmi


Iako u novosadskoj Gradskoj upravi tvrde da registracija stambenih zajednica ide najbržim mogućim tempom, situacija nije takva - brojni zahtevi koje su upravnici zgrada još prošle godine predali za registraciju stambenih zajednica, nisu rešeni u zakonskom roku.

Posledica ove neažurnosti gradske uprave, koja je registrator stambenih zajednica, su opomene komunalnih inspektora, koji već određeni period obilaze zgrade i kače zapisnike o inspekcijskom nadzoru. Međutim, dokumentacija do koje se može doći pokazuje da komunalni inspektori u zapisnicima navode i neproverene informacije, što direktno pokazuje da gradske uprave nisu dobro povezane i ne razmenjuju podatke.

Do sada je u Novom Sadu registrovano blizu 2.000 stambenih zajednica, pokazuje baza stambenih zajednica Republičkog geodetskog zavoda. U Novom Sadu postoji najmanje 4.300 zgrada, a uzimajući u obzir da zajednica može da se formira i na nivou ulaza, registracija je i dalje slaba. Štaviše, neki upravnici koji su se pre isteka zakonskog roka za registrovanje (12. decembra 2017. godine) javili upravi sa zahtevom za registraciju i dalje čekaju svoja rešenja, iako je zakonski rok od pet dana za odlučivanje po zahtevu odavno istekao. Ovo im, kako kažu, otežava rad i nailaze na prepreke - ne mogu da, na primer, popravljaju ili ugrađuju lift, niti da rade bilo kakve poslove koji uključuju angažovanje drugih firmi.

Kako navodi v.d. načelnika Gradske uprave za imovinu Vladan Bumbić, od početka registrovanja do 27. marta podneto je 3.886 prijava za registraciju stambenih zajednica u Novom Sadu. Bumbić nije precizirao koliko je odluka o registrovanju gradska uprava donela u zakonskom roku.

"Svi blagovremeno podneti zahtevi za registraciju stambene zajednice rešeni su u zakonski predviđenom roku. Nakon isteka navedenog roka, došlo je do enormnog priliva novih prijava koje je ova Uprava prihvatila i uzela u obradu imajući u vidu interese svih građana Novog Sada i potrebu da se oblast stambene politike uvede u zakonom propisane okvire. Uzimajući u obzir broj pristiglih prijava zakonskog roka i činjenicu da gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove svakodnevno reši oko 50 zahteva, preostali neblagovremeni zahtevi će biti rešeni u najkraćem mogućem periodu, a sve u cilju usklađivanja ove oblasti sa zakonskom regulativom", navodi Bumbić.

Međutim, da uprava nije toliko ažurna koliko se predstavlja, tvrdi predsednik Udruženja privatnih licenciranih upravnika Novog Sada Nebojša Berak. Kako kaže, nisu rešeni svi predmeti iz prošle godine, a sada je maj 2018. godine.

"Da li je zakonski rok 'bolje ikad nego nikad'? Nisu rešeni ni predmeti iz prošle godine. Imam osnovane sumnje da su rešavali po pet predmeta dnevno. Time hoće da kažu da su se skoro sve zgrade organizovale i da su izabrale upravnike, što naravno nije tačno. Inspektori lepe opomene i na zgrade koje su predale dokumentaciju registratoru, što govori da registratori i komunalna inspekcija nisu u kontaktu, a morali bi da budu", navodi Berak.

A dokaz njegovih tvrdnji nalazi se u zapisnicima inspekcija. Upravnici zgrada uredno su podneli zahteve za registraciju, ali su komunalni inspektori koji su im bili u poseti zvanično, slobodno i samouvereno uneli u zapisnik da su proverili sa upravom - i da zahtevi nisu podneti.

Nekolicina upravnika zgrada pita se kako nisu dobili rešenja na zahteve podnete pre nekoliko meseci, dok njihova konkurencija, kako kažu, ekspresno brzo dobija rešenja na šalteru uprave, u roku od samo nekoliko dana.

Izvor: Vebsajt 021, Gorica Nikolin, 10.05.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija