Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KOORDINACIONO TELO ZA PREPORUKE GRECO: Većina preporuka makar delimično ispunjena


Netačna je tvrdnja da Srbija nije ispunila nijednu od preporuka Grupe zemalja protiv korupcije GRECO, jer je većina njih makar delimično ispunjena, ocenila je ministarka pravde Nela Kuburović.

Kuburović je na prvom sastanku Koordinacionog tela za usmeravanje aktivnosti u sprovođenju GREKO preporuka istakla da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije, što pokazuje i samo formiranje tog tela.

Ona je navela da je u toku proces izmena Ustava u oblasti pravosuđa, kao i rad na izradi zakona o lobiranju, čije će usvajanje upravo predstavljati ispunjavanje velikog broja antikorupcijskih mera.

U sprovođenje GRECO preporuka uključeno je više institucija koje po rečima ministarke moraju biti maksimalno tome posvećene.

Pored Narodne skupštine i Agencije za borbu protiv Korupcije, Kuburović je navela da Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca imaju značajnu ulogu u ispunjenju GRECO preporuka.

Ministarka je navela da veliki broj antikorupcijskih mera koje su definisane Akcionim planom za Poglavlje 23, ujedno predstavljaju i GRECO preporuke, te da od brzine i kvaliteta njihovog ispunjenja, zavisi i proces evropskih integracija Srbije.

Sastanku Koordinacionog tela za usmeravanje aktivnosti u sprovođenju GRECO preporuka prisustvovala je i premijerka Ana Brnabić koja je ukazala da Vlada zajedno sa svim resornim ministarstvima daje punu podršku radu tog tela i da veruje da će ono doprineti što bržem i kvalitetnijem ispunjavanju preporuka o borbi protiv korupcije.

Ona je istakla da je vrlo važno da se Koordinaciono telo sastaje redovno, kako bi se koordinisao rad svih institucija i time ispunile preporuke u potpunosti.

Izvor: Vebsajt N1, 11.05.2018.
Naslov: Redakcija