Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FINANSIRANJU I OBEZBEĐIVANJU FINANSIRANJA POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE STUPA NA SNAGU 1. JUNA 2015. GODINE


Novi Zakon o finansiranju i obezbeđivanju finansiranja poljoprivredne proizvodnje ("Sl. glasnik RS", br. 128/2014), popularno nazvan zakon o predžetvenom finansiranju, promovisan je na 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković rekla je u uvodnom izlaganju da je taj zakon u Skupštini Srbije usvojen pre pet meseci na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, i da će na snagu stupiti 1. juna.

"Želeli smo da kroz ovaj zakon pružimo priliku poljoprivrednicima da na jednostavniji i povoljniji način dođu do kreditnih srdstava koja će uložiti u svoju poljoprivrednu proizvodnju", rekla je Bogosavljević Bošković.

Ministarka poljoprivrede je posebno naglasila da po slovu novog zakona zalog za kredite neće biti nekretnine kao što je to bio slučaj u ranijim periodima već je ostavljena mogućnost da zalog bude budući poljoprivredni proizvod.

Bogosavljević Bošković je kazala da je kod nas hroničan nedostatak sredstava koja se ulažu u poljoprivrednu proizvodnju te da je jedan od načina pomoći poljoprivrednicima pomenuti zakon.

"U međuvremenu od usvajanja zakona pa do danas u Ministarstvu smo radili na pripremi pratećih dokumenata pre svega pravilnika za implementaciju novog zakona", kazala je ona, dodajući da se u Ministarstvu radilo i na uspostavljanju registra ugovora o finansiranju poljoprivredne proizvodnje.

Ministarka je najavila da će se od 1. juna krenuti u široku akciju promocije zakona i edukacije svih zainteresovanih.

Izvor: Tanjug, 13.5.2015.