Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG NACRTA ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU


Izvršitelji uputili kritike koje se odnose na jednakost stranaka pred sudom i pred izvršiteljima, ravnopravni položaj izvršitelja i sudija koji primenjuju zakon u istom obimu, regulisanje dostave i dostupnost pravnih lekova koji će otežavati postupak izvršenja

Predlog Nacrta zakona o izvršenju i obezbeđenju naišao je danas na kritike predstavnika Komore izvršitelja, pre svega, zato što, kako su rekli, nisu učestvovali u njegovoj izradi.

Predstavnici Komore izvršitelja su ukazali da ono što su čuli na javnoj raspravi o Nacrtu zakona nije ono što su čuli od ministra pravde i ljudi iz ministarstva.

"Tu nešto nije u redu. Ovaj Nacrt nije rezultat rada Radne grupe u kojoj je trebalo da učestvuju i predstavnivnici izvršitelja", rekao je predsednik Izvršnog odbora Komore izvršitelja Zoran Dukić.

Komora izvršitelja svoje primedbe na Nacrt zakona o izvršenju i obezbeđenju svrstala je u pet tačaka.

"To je pre svega jednakost stranaka pred sudom i pred izvršiteljima, zatim ravnopravni položaj izvršitelja i sudija koji primenjuju zakon u istom obimu, regulisanje dostave kao i dostupnost pravnih lekova koji će otežavati postupak izvršenja", rekao je poverenik Komore izvršitelja u Nišu Miodrag Grujović.

Govoreći o odredbama novog zakona pomoćnik ministra pravde Nela Kuburović rekla je da je njegov cilj da se, pre svega, obezbedi efikasniji postupak izvršenja, kao i bolja prava izvršnih poverilaca i dužnika.

Ona je istakla da je velika pažnja u zakonu posvećena javnim izvršiteljima.

"Posvetili smo pažnju regulisanju statusnog položaja izvršitelja, kao i uspostavljanju efikasnog sistema odgovornosti, odnosno sprovodnjenju nadzora od strane Ministarstva pravde i Komore izvršitelja. Tu je i postupak disciplinske odgovornosti, za koji smo utvrdili da je bitan u radu izvršitelja" rekla je Kuburović.

Predsednik Radne grupe za izradu Nacrta zakona o izvršenju i obezbeđenju Zoran Balinovac rekao je, u Apelacionom sudu gde je održana javna rasprava, da je Radna grupa nastojala da jasno definiše status izvršitelja i nazvala ih "javnim" smatrajući da oni vrše javnu funkciju.

Balinovac je, međutim, istakao da je težnja da izvršitelj bude neutralan posrednik između poverioca i dužnika "ideal", s obzirom na to da izvršitelja plaća poverilac.

"U takvoj situaciji nama je bio potreban sud koji, pre svega, kontroliše rad javnih izvršitelja posredstvom žalbe, da kontroliše rad nižih sudova i da u tu celinu uvede elemente harmonije i elemente relativno tvrdo zasnovane vladavine prava, koja je Srbiji veoma bitna, i pravnu sigurnost", rekao je Balinovac.

U raspravi su učestvovali predstavnici sudija i javnih izvršitelja. Javna rasprava o Nacrtu zakona o izvršenju i obezbeđenju trajaće 90 dana.

Izvor: