Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POSREDOVANJU U PROMETU I ZAKUPU NEPOKRETNOSTI : PREKO 1.000 AGENATA ZA NEKRETNINE POLOżILO STRUčNE ISPITE


U Srbiji je do sada 1.141 agent za nekretnine položio stručni ispit što je preduslov da bi mogao da se bavi ovim poslom, a građani agencije za nekretnine mogu da provere na sajtu Ministarstva trgovine i telekomunikacija, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Na svečanoj sednici povodom početka primene Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti ("Sl. glasnik RS", br. 95/2013) koja se održala u PKS-u, državni sekretar u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Vesna Kovač je izjavila da je na sajtu ministarstva upisano preko 30 firmi koje se bave posredovanjem u prometu i zakupu nepokretnosti, kao i da očekuje da će ih do kraja meseca biti i do nekoliko stotina.

"Svi posrednici koji se nalaze u registru ispunili su svoju zakonsku obavezu. Građani mogu jednostavnim klikom na tastaturi računara na sajtu našeg ministarstva da dobiju podatke o svim posrednicima koji se legalno bave prometom i zakupom nepokretnosti", istakla je ona.

Sa druge strane, ona je navela da je država, koja je nadležna da sprovodi borbu protiv sive ekonomije, na ovaj način dobila instrument kojim tržišna inspekcija može efikasno da obavlja posao.

Ona je dodala i da je u ovom trenutku 1.141 agent stekao uverenje o položenom stručnom ispitu, a da do kraja ovog meseca i tekućeg ispitnog roka "predviđamo da će biti izdato i do 1.250 licenci za obavljanje poslova posredovanja u prometu i zakupu nepokretnosti".

"Procene su govorile da u Srbiji ima oko 1.300 agenata, a prema broju prijavljenih kandidata u dva ispitna roka, vidimo da je interesovanje za obavljaanje ovih poslova daleko veće", rekla je Kovač.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da su posrednici donošenjem ovog zakona uradili veliki posao jer su se sami založili da podignu kvalitet rada unutar svoje delatnosti i sebi postavili veće kriterijume.

Zemlje u okruženju su, kako je naveo, od strane zaštitnika potrošača inicirale ovakve zakone i zaštitnici potrošača su se borili da ograniče prava ili povećaju cenzuse za kompanije ili preduzetnike koji se bave prometom nepoketnosti, a u slučaju Srbije, kako je reako, sve to su inicirali sami posrednici.

Potpredsednik PKS-a Slobodan Samardžić izjavio je da je promet nepokretnostima veoma značajna sfera ekonomije, budući da tržište nepokretnostima predstavlja barometar privredne aktivnosti određene zemlje.

"Ova oblast dobija i posebnu težinu, kada su u pitanju investicije, jer oblast uređena po evropskim modelima poslovanja, uliva poverenje potencijalnim ulagačima", rekao je on.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 13.5.2015.