Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ENERGETSKOJ EFIKASNOSTI: Pušten u rad Centralni registar energetskih pasoša


Centralni registar energetskih pasoša (Data menagement system - DMS), jedinstvena baza podataka o energetskim karakteristikama građevinskih objekata u Srbiji, pušten u rad.

 Zahvaljujući tom registru, Srbija se svrstava među prve zemlje u Evropi, koja je na putu unapređenja energetske efikasnosti, uspostavlja takvu bazu podataka koja će moći da pruži informacije o svim izdatim energetskim pasošima u zemlje, istaknuto je na konferenciji Inženjereske komore Srbije, u okviru Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća.

Svi energetski pasoši, kada ih odobri Ministarstvo građevinarstva, ulaziće u taj Centralni registar i moći će da se vide, što je značajno, jer će svi podaci biti u elektronskom formatu i na osnovu njih je moguće raditi različite analize, rekla je novinarima šef odeljenja za energetsku efikasnost Ministarstva energetike Antonela Solujić.

To je potrebno posebno Ministarstvu energetike koje će iz te baze podataka izvlačiti podatke o uštedama energije, jer to ministarstvo ima obavezu da te podatke dostavlja Energetskoj zajednici i da izveštava o ispunjenju tih ciljeva u Srbiji.

"Sve će biti automatizovano i to će za nas biti ogromna pomoć, rekla je Solujić.

Ona je naglasila da je današnje puštanje u rad tog registra još uvek test faza i da se tek na jesen kreće sa njegovom obaveznom primenom, jer se neće moći ni izdati pasoši objekata, dok se ne unesu podaci u ovaj sistem, dodala je Solujić.

Kada je reč o budžetskom Fondu za energetsku efikasnost, ona je rekla da je objavljen javni poziv za lokalne samouprave, da se prijavilo 88 različitih subjekata i da se uskoro očekuje potpisivanje ugovora o tim projektima.

  • Predsednik Skupštine inženjerske komore Dragoslav Šumarac je podsetio da su usvajanjem zakona o energetskoj efikasnosti iz 2013. godine, obavezni pasoši energetske efikasnosti zgrada i da se sada oko 90 odsto objekata projektuje u skladu sa tim.

U Srbiji su moguće ogromne uštede energije, jer se sada u stanovima troši oko 150 kilovat časova energije po kvadratu stambene površine, što je iznad evropskog proseka, kazao je on i izrazio očekivanje da će nova vlada Srbije prepoznati značaj ulaganja u projekte energetske efikasnosti, jer se investiranje u te projekte povrati već za pet do šest godina.

Energetska efikasnost nije potrošnja i ne košta nego je reč o investiciji koja se isplati i koja donosi uštede, poručio je Šumarac.

On je naveo da je Inženjerska komora zadužena za obuku inženjera o energetskoj efikasnosti i da je obuku već prošlo oko 1.850 kandidata, do kojih je njih oko 1.180 dobilo licence.

Izvor: