Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O FISKALNIM POGODNOSTIMA I DIREKTNIM DAVANJIMA PRIVREDNIM SUBJEKTIMA U PRIVATNOM SEKTORU I NOVČANOJ POMOĆI GRAĐANIMA U CILJU UBLAŽAVANJA EKONOMSKIH POSLEDICA NASTALIH USLED BOLESTI COVID-19: Odlaže se plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 04.01.2021. godine. Plaćanje ove obaveze će početi od januara sledeće godine i to na najviše 24 mesečne rate, bez plaćanja kamate


Svi privredni subjekti u privatnom sektoru mogu da koriste mere propisane Uredbom o fiskalnim pogodnostima i direktnim davanjima privrednim subjektima u privatnom sektoru i novčanoj pomoći građanima u cilju ublažavanja ekonomskih posledica nastalih usled bolesti COVID-19 ("Sl. glasnik RS", br. 54/2020 - dalje: Uredba), pod uslovom da počev od 15.03.2020. godine pa do 10. aprila 2020. godine, nisu smanjivali broj zaposlenih za više od 10 odsto, ne računajući zaposlene koji su sa privrednim subjektom u privatnom sektoru zaključili ugovor o radu na određeno vreme pre 15.03.2020. godine za period koji se završava u periodu od 15.03.2020. godine pa do dana stupanja na snagu ove Uredbe.

Pogodnosti iz ove Uredbe mogu da koriste i preduzetnici koji su registrovali privremeni prestanak obavljanja delatnosti najranije na dan 15.03.2020. godine, odnosno na dan proglašenja vanrednog stanja. Ukoliko ste registrovali firmu posle tog datuma, nemate pravo na ovaj program. Bilo je i pitanje da li udruženja i druge neprofitne organizacije mogu da koriste ove mere i naš odgovor je da mogu, ukoliko naravno nisu na spisku korisnika javnih sredstava, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Kada je reč o fiskalnim pogodnostima, odnosno o odlaganju poreza i doprinosa, one se odnose na privredne subjekte, uključujući i ogranke i predstavništva stranih pravnih lica. Ove mere se ne odnose na banke i druge finansijske institucije.

Odlaže se plaćanje poreza i doprinosa na zarade i naknade zarada do 04.01.2021. godine. Plaćanje ove obaveze će početi od januara sledeće godine i to na najviše 24 mesečne rate, bez plaćanja kamate.

Izvor: Vebsajt B92, 10.04.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija