Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EU: Srbija dobija oko 100 miliona evra pomoći za saniranje štete od epidemije


Evropska unija je izdvojila pomoć od 800 miliona evra Zapadnom Balkanu i Turskoj za pomoć zdravstvu i otklanjanju ekonomskih i socijalnih štetnih posledica epidemije koronavirusa, saopštila je Evropska komisija u Briselu. Od toga je Srbiji iz fondova EU preusmereno 78,5 miliona evra za saniranje ekonomsko-socijalnih posledica pandemije, 15 miliona evra za plaćanje troškova avionske dopreme hitnih medicinskih potreba i sredstava, kao i 7,5 miliona evra za preuređenje i opremu laboratorije za izradu testova za koronavirus.

EU daje tu podršku u sklopu pomoći od 15,6 milijardi evra "partnerskim zemljama", najviše Africi i drugim delovima sveta, kao i Balkanu i neposrednim susedima Unije kao "hitnu podršku za humanitarne potrebe, jačanje zdravstva, snabdevanja vodom, pospešenje sposobnosti da se izbore s pandemijom i otklone društvene, socijalne i ekonomske posledice".

Komesar za proširenje EU Oliver Varhelji je izjavio da se ova pomoć daje "zato što živimo na istom kontinentu i jedino zajedno možemo uspeti" u suzbijanju koronavirusa i otklanjanju ekonomskih i društvenih posledica pandemije.

Varhelji je naveo da je EU ukupno 3,8 milijardi evra izdvojila za potporu svojim istočnim i južnim susednima, kao i Zapadnom Balkanu i Turskoj.

Izvor: Vebsajt N1, 08.04.2020.
Naslov: Redakcija