Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: 13. APRILA 2016. GODINE ODRżANA SEDNICA ODBORA ZA POLJOPRIVREDU, šUMARSTVO I VODOPRIVREDU - RAZMOTRENA AKTUELNA SITUACIJA VEZANO ZA BEZBEDNOST HRANE, POSEBNO U VEZI SA SNABDEVANJEM MLEKOM I MLEčNIM PROIZVODIMA STANOVNIšTVA, USTANOVA, BOLNICA


52. sednica Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu

Na sednici održanoj 13. aprila 2016. godine, članovi Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu razmotrili su aktuelnu situaciju vezanu za bezbednost hrane, posebno u vezi sa snabdevanjem mlekom i mlečnim proizvodima stanovništva, ustanova, bolnica i dr. (slučaj u Novom Sadu).

Predsednik Odbora izvestio je članove Odbora da se, po informacijama dobijenim od inspektora, došlo do saznanja da je jedna privatna mlekara neovlašćeno snabdevala mlekom Klinički centar Vojvodine. Kontrolom od 1. aprila ustanovljeno je da ta mlekara ima samo privremeno rešenje, koje je isteklo još u februaru, a da je i nakon tog perioda snabdevala mlekom pomenuti klinički centar. On je naveo i da nema podataka da je na tom mleku vršena analiza, posebno analiza na aflatoksin, kao i da je nepoznato da li Zavod za mlekarstvo sa Novog Beograda, sa kojim pomenuta mlekara ima ugovor, može da sklapa ugovore sa privatnim mlekarama i vrši kontrolu. Takođe, u mlekari su pronađeni i drugi prehrambeni proizvodi, a koji potiču od drugog proizvođača.

U raspravi, u kojoj su učestvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Uprave za veterinu, istaknuto je da u celom slučaju ima politike, izražena je sumnja u kvalitet inspekcijske kontrole, izražena zabrinutost zbog nepostojanja kontrole kvaliteta mleka kojim je snabdevan Klinički centar Vojvodina, kritikovan rad Uprave za veterinu i izražena sumnja u kvalitet hrane koju konzumiraju pacijenti ovog kliničkog centra. U raspravi je istaknuto i da će Odbor učiniti sve da se radi više na kontroli kvaliteta i bezbednosti hrane i da prekršaji i krivična dela dobiju sudski epilog.

Na kraju sednice, članovi Odbora doneli su Zaključak.

Izvor: Press služba Skupštine Srbije, 13.04.2016.
Naslov: Redakcija