Zastava Bosne i Hercegovine

REFERENTNA KAMATNA STOPA SMANJENA NA NIVO OD 7 ODSTO


Nakon razmatranja aktuelnih ekonomskih kretanja i procena za naredni period, Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena, tako da ona od danas iznosi 7 odsto.

Odluku da nastavi ublažavanje monetarne politike Izvršni odbor je doneo pre svega imajući u vidu da su, pored niske inflacije, dodatno snižena i inflaciona očekivanja, koja su više od godinu dana u granicama cilja, kao i da su i dalje prisutni dezinflatorni pritisci po osnovu niske agregatne tražnje. Pored toga, inflacija u međunarodnom okruženju je izuzetno niska, čak i negativna u mnogim zemljama. Aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom, po oceni Izvršnog odbora, potvrda je usmerenosti nosilaca ekonomske politike ka obezbeđenju dugoročno održivog oporavka domaće ekonomije. Globalna likvidnost se zbog kvantitativnog popuštanja Evropske centralne banke povećava, što, uz dosledno sprovođenje fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, utiče na povećano interesovanje investitora za ulaganja u Srbiju.

Izvršni odbor je konstatovao da je rast potrošačkih cena od početka godine uslovljen jednokratnim faktorima, pre svega poskupljenjem voća i povrća, i da ne ukazuje na rast inflatornih pritisaka, što potvrđuje i niska bazna inflacija. Povratak inflacije u granice cilja očekuje se u drugoj polovini godine, čemu će doprineti do sada preduzete mere monetarne politike i iscrpljivanje efekta faktora s privremenim dezinflatornim uticajem, pre svega niskog rasta regulisanih cena i niskih cena primarnih proizvoda na svetskom i domaćem tržištu.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 11. maja.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 9.4.2015.