Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZMENA ZAKONA O PSIHOAKTIVNIM KONTROLISANIM SUPSTANCAMA: RADNA GRUPA ćE SVOJE MIšLJENJE O LEGALIZACIJI UPOTREBE KANABISA U MEDICINSKE SVRHE MINISTARSTVU ZDRAVLJA DOSTAVITI DO KRAJA MESECA


Radna grupa Ministarstva zdravlja, formirana kako bi izradila predlog o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe, daće mišljenje Ministarstvu do kraja meseca.

Grupa je formirana nakon što je Udruženje "Lekalizacija Srbije", podnelo zahtev Ministarstvu zdravlja, kojim se traži izmena Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama ("Sl. glasnik RS", br. 99/2010), kojima bi se omogućila legalizacija kanabisa u medicinske svrhe. Profesorka Danica Grujičić, koja tu grupu vodi, kaže da se slaže sa idejom legalizacije ulja od kanabisa, ali uz strogu kotrolu Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Ona je naglasila da, prema njenim saznanjima, za sada ne postoje nikakva naučni dokazi da ulje kanabisa leči rak i apelovala na lekare da vrlo oprezno pričaju o tome onkološkim bolesnicima.

Grujičić nije mogla da kaže kakvo će mišljenje Radna grupa dati, s obzirom da se u njoj nalaze i lekari koji su protiv legalizacije.

Ona je istakla da se ti lekari ne protive da se pacijentima olakšaju tegobe, već tome da se govori kako je ulje od kanabisa lek protiv raka, što je, kako smatraju, vrlo opasno i neodgovorno prema bolesnicima.

Dogovor je, dodala je, da se grupa još jednom sastane do kraja aprila i da svako donese svoje naučne dokaze o tome da li se radi o supstanci koja može da pomogne pacijentima ili ne.

"Pod uslovom da ulje prođe Agenciju za lekove, da se napravi fabrika, ja nemam ništa protiv. Ali, to mora apsolutno biti pod farmaceutskom kontrolom. Ne može da se prodaje na ulici, ne mogu uvoznici da uvoze ne znam odakle, ukoliko nemaju sertifikat proizvodnje".

Prema njenim rečima, u relevenatnim naučnim časopisima moraju biti objavljene studije da li nešto ima ili nema efekta.

Ulje od kanabisa, objašnjava, na neki način je droga koja sadrži vise različitih psihoaktivnih supstanci, te stoga mora proći vrlo stroge uslove Agencije za lekove i medicinska sredstva.

Dodala je da, ukoliko neko želi da prozivodi takvo ulje, mora da garantuje da će u svakoj bočici biti ista koncentracija svih psihoaktivnih supstanci i aditiva, a za to je neohodna fabrika.

"Ko hoće da napravi fabriku i lek, nije nikakav problem, zna se procedura", rekla je Grujičić.

Navodeći da na domaćem tržištu već postoje lekovi koji imaju isti efekat kao i ulje kanabisa, ali koji nisu preko RFZO dostupni pacijentima, Grujičić je ocenila da bi Fond mogao da "bude malo širi i dozvoli lekarima koji rade sa onkološkim pacijentima da prepišu terapiju malo slobodnije nego što je to sada slučaj".

"Na tome možemo da radimo i to će verovatno biti jedan od predloga Radne grupe", podvukla je Grujičić.

U Radnoj grupi, osim predstavnika Ministarstva zdravlja, su i predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova, pravde i poljoprivrede, kao i predstavnik Agencije za lekove i medicinska sredstva i predstavnici udruženja pacijenata.

Izvor: Tanjug, 13.4.2015.