Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I POSTUPKU ZA OSTVARIVANJE PRAVA NA DODELU SREDSTAVA ZA PODSTICANJE RAZVOJA SOCIJALNOG PREDUZETNIŠTVA: Uredba stupa na snagu 16. marta 2024. godine


Pre dve godine, Srbija je dobila Zakon o socijalnom preduzetništvu ("Sl. glasnik RS", br. 14/2022), kojim su definisani pojam solidarne ekonomije i uslovi za sticanje statusa socijalnog preduzeća. Tada je uspostavljen i Savet za razvoj socijalnog preduzetništva, sa ciljem da osmisli Program za razvoj sektora, koji će se dosledno i u kontinuitetu sprovoditi. Pre par dana, Vlada Srbije je usvojila Uredbu o uslovima, kriterijumima i postupku za ostvarivanje prava na dodelu sredstava za podsticanje razvoja socijalnog preduzetništva ("Sl. glasnik RS", br. 18/2024), na osnovu koje će socijalnim preduzećima moći da se dodele sredstva za razvoj.

Uredbom se utvrđuju uslovi, kriterijumi i postupak za ostvarivanje prava na dodelu sredstava za podsticanje razvoja socijalnog preduzetništva iz državnog budžeta i budžeta autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave.

Socijalna preduzeća su ona koja ne posluju radi ostvarivanja profita a pružaju robu ili usluge koje su povezane sa dobrobitom zajednice. Tako socijalna preduzeća zapošljavaju osobe koje spadaju u teže zapošljive kategorije stanovništva kao što su osobe sa invaliditetom, žene žrtve nasilja u porodici i tome i slično.

Da bi ostvarila svoju društvenu misiju, koja obično podrazumeva rešavanje određenog društvenog problema, socijalna preduzeća izlaze na tržište i prodaju svoje proizvode, a od same zarade investiraju u dalji razvoj programa i zapošljavanje ljudi koji teže dolaze do posla ili pak u socijalne i zdravstvene usluge, obrazovanje, zaštitu životne sredine i slično.

Socijalno preduzetništvo se bavi prepoznavanjem i rešavanjem društvenih problema kao što su isključenost, siromaštvo, nezaposlenost, uz primenu inovativnih metoda i strategija.

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) je nedavno pozvao socijalna preduzeća da iskoriste pravo na Program razvoja koje priprema Vlada Srbije na proleće i dodala da će sredstva koja su planirana za ovu namenu iznositi 50 miliona dinara.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović je istakla da žene koje su dugoročno nezaposlene, najčešće poseduju konkretne veštine koje uz adekvatnu podršku mogu da budu temelj za afirmaciju žena i ostvarivanje prihoda.

“Socijalna preduzeća na čijem se čelu nalaze žene mogu imati veliki uticaj na živote drugih žena, uglavnom kroz obrazovanje, obuku, stvaranje novih radnih mesta, borbu protiv trgovine ljudima i rodnih stereotipa, pristup izvorima finansiranja i davanje glasa ženama u njihovim zajednicama”, rekla je Jovanović, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije je 8. marta donela Uredbu kojom se propisuju uslovi, kriterijumi i postupak za ostvarivanje prava na dodelu sredstava za podsticanje razvoja socijalnog preduzetništva za koja se obezbeđuju sredstava iz budžeta Srbije i iz sredstava utvrđenih budžetom autonomne pokrajine i jedinica lokalne samouprave.

Ova uredba će dodatno pomoći socijalnim preduzećima da dobiju finansijsku pomoć za projekte koje sprovode.

Kako se navodi u Uredbi, finansiranjem projekata se podstiču projekti čiji je cilj stvaranje novih i inovativnih mogućnosti za dobrobit društva, rešavanje društvenih problema, pojedinaca ili društveno osetljivih grupa, sprečavanje nastajanja socijalne isključenosti i otklanjanje posledica.

Izbor projekata koji će se finansirati sredstvima budžeta takođe su definisani Uredbom, odnosno kriterijumima koje ona sadrži. Jedan od njih je oblast u kojoj se realizuje projekat, njegova dužina trajanja, broj korisnika i njegova održivost, zatim ciljevi koji se postižu projektom, sufinansiranje projekta iz drugih izvora i na kraju zakonitost i efikasnost korišćenja sredstava i održivost ranijih projekata.

Naime, sredstva budžeta mogu biti dodeljena preduzetniku ili pravnom licu koje je steklo status subjekta socijalnog preduzetništva bez obzira na registrovanu pretežnu, odnosno privrednu ili drugu delatnost koju obavlja.

Korisnik sredstava mora da ispuni sledeće uslove:

1) da ima sedište na teritoriji Srbije

2) da je registrovan kao subjekat socijalnog preduzetništva u nadležnom registru, a da posluje kao aktivan preduzetnik ili pravno lice najmanje godinu dana

3) da protiv njega nije pokrenut prethodni stečajni postupak, reorganizacija, stečaj ili likvidacija, u skladu sa propisima kojima se uređuju stečaj i likvidacija

4) da mu u tekućoj i prethodne dve fiskalne godine nisu dodeljena sredstva za iste namene iz budžeta Srbije, budžeta autonomne pokrajine, odnosno budžeta jedinice lokalne samouprave, osim u slučaju sufinansiranja istih projekata i/ili aktivnosti koje su usmerene za razvoj, odnosno unapređenje poslovanja subjekta socijalnog preduzetništva, koje taj subjekt dokazuje;

5) da mu računi nisu u blokadi radi izvršenja prinudne naplate.

Dodela sredstava za podsticanje projekta će se vršiti na osnovu javnog konkursa koje će raspisati nadležni organ tj. organizacija.

Sredstva koja se, u skladu sa ovom Uredbom, odobre za realizaciju projekta su namenska i mogu da se koriste isključivo za realizaciju projekta i u skladu sa ugovorom koji se zaključuje između nadležnog organa, odnosno organizacije i korisnika sredstava.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Katarina Pantelić, 11.03.2024.
Naslov: Redakcija