Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O METODOLOGIJI ZA OBRAČUN NEPLAĆENOG KUĆNOG RADA: Pravilnik propisuje i da lice koje nije zdravstveno osigurano po bilo kom drugom osnovu, stiče pravo na zdravstveno osiguranje po osnovu neplaćenog rada u kući


Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog doneo je Pravilnik o metodologiji za obračun neplaćenog kućnog rada ("Sl. glasnik RS", br. 18/2024 - dalje: Pravilnik), odnosno poslova za čije obavljanje se ne ostvaruje novčana naknada, među kojima je vođenje domaćinstva, staranje i briga o deci, o starijim i bolesnim članovima porodice, poslovi na poljoprivrednom imanju… Pravilnik propisuje i da lice koje nije zdravstveno osigurano po bilo kom drugom osnovu, stiče pravo na zdravstveno osiguranje po osnovu neplaćenog rada u kući, što je u skladu sa zakonom koji uređuje oblast rodne ravnopravnosti.

Zakon o rodnoj ravnopravnosti ("Sl. glasnik RS", br. 52/2021) propisuje da lice koje nije zdravstveno osigurano po bilo kom drugom osnovu, stiče pravo na zdravstveno osiguranje po osnovu neplaćenog rada u kući (vođenje domaćinstva, staranje o podizanju dece, staranje o ostalim članovima porodice), neplaćenog rada na poljoprivrednom imanju.

Pravilnikom se utvrđuje metodologija za obračun neplaćenog kućnog rada, kao i za obračun vrednosti i učešća neplaćenog kućnog rada u bruto domaćem proizvodu.

Kako se navodi, obračun vrednosti neplaćenog kućnog rada vrši se na osnovu istraživanja o korišćenju vremena koje sprovodi proizvođač zvanične statistike u skladu sa metodologijom koju propisuje Evrostat.

“Vrednost neplaćenog kućnog rada se obračunava kao proizvod ukupnog godišnjeg broja časova neplaćenog kućnog rada i minimalne cene rada po času, iskazane u neto iznosu. Podatak o ukupnom godišnjem broju časova neplaćenog kućnog rada za Srbiju obezbeđuje proizvođač zvanične statistike (prim.aut. Republički zavod za statistiku)”, piše u Pravilniku.

Vrednost neplaćenog kućnog rada se utvrđuje za Srbiju na godišnjem nivou, najkasnije do 31. decembra tekuće godine za prethodnu godinu, a učešće vrednosti neplaćenog kućnog rada u BDP-u utvrđuje se kao količnik utvrđene ukupne vrednosti neplaćenog kućnog rada za prethodnu godinu i podataka o vrednosti BDP-a za prethodnu godinu.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Nevena Petaković, 11.03.2024.
Naslov: Redakcija