Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O POŠTANSKIM USLUGAMA: Prilikom slanja i primanja pošiljki, poštanski operateri biće u obavezi da izvrše uvid u ličnu ispravu korisnika sa fotografijom i evidentiraju registarski broj lične isprave u cilju utvrđivanja identiteta pošiljaoca, odnosno da legitimišu pošiljaoce i primaoce


Uskoro bismo prilikom slanja i prijema pošiljke kuriru morali da ostavimo lične podatke koji će biti čuvani minimum godinu dana - ukoliko Predlog zakona o poštanskim uslugama bude usvojen.

Predloženi Zakon korisnicima će doneti značajne novine: prilikom slanja i primanja pošiljki, poštanski operateri biće u obavezi da "izvrše uvid u ličnu ispravu korisnika sa fotografijom i evidentiraju registarski broj lične isprave u cilju utvrđivanja identiteta pošiljaoca" odnosno - legitimišu pošiljaoce i primaoce.

U praksi to bi značilo sledeće - neko poruči duksericu putem Interneta sa dostavom na kućnu adresu i odabere plaćanje pouzećem, mi odlazimo do pošiljaoca da preuzmemo pošiljku i od lica koje nam pošiljku predaje tražimo na uvid ličnu kartu. Podatke sa lične karte moramo uzeti - prepisati, skenirati ili slično, konkretan način nije propisan Zakonom.

Isto će se dešavati i na mestu isporuke, kurirske službe od primaoca moraju zahtevati ličnu kartu na uvid pre isporuke i podaci se takođe moraju pribeležiti.

Prikupljene podatke će, navodi se dalje u Predlogu zakona, poštanski operateri morati da čuvaju najmanje godinu dana i da ih tretiraju kao poslovnu tajnu - isključivo ih koristeći za svrhu zbog koje su i prikupljeni.

Zato se, sa druge strane, postavlja pitanje načina skladištenja i čuvanja tih podataka. Iz jedne od kurirskih službi kažu da su se oni softverski već pripremili za predstojeće promene Zakona i pronašli brzo i efikasno rešenje.

Međutim, ono što im može predstavljati izazov su potencijalne reakcije korisnika - kako pošiljaoca tako i primaoca.

Ukoliko ne bude postojala neka vrsta javne kampanje kojom će se građani pripremiti i upoznati sa novim odredbama biće puno odbijenih pošiljaka, puno negodovanja što će značajno uticati na prodaju Internet prodavnica, ali i na njihove troškove usled neuspešnih dostava.

Pored reakcija klijenata koje se, dodaju iz kurirske službe, mogu preduprediti otvorenom i blagovremenom komunikacijom, drugi najveći izazov za poštanske operatere može biti zaštita tih osetljivih podataka.

Sa druge strane, pitanje čuvanja i zaštite podataka može biti i još osetljivija stvar, posebno zbog novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 87/2018).

Predlog zakona Vlada je usvojila 20. novembra 2017. godine, ali još uvek nije usvojen od strane Narodne skupštine Republike Srbije.

Izvor: Vebsajt eKapija, 11.03.2019.
Naslov: Redakcija