Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZVEŠTAJ SPECIJALNOG IZVESTIOCA UN-A ZA TORTURU: U Srbiji policijsko zadržavanje najveći problem


Specijalni izvestilac je primio brojne i dosledne navode o torturi i zlostavljanju od strane policije, posebno kao sredstvu prisiljavanja na priznanje pojedinaca tokom ispitivanja u policijskom pritvoru. Pritvorenici su izjavili da su ih šamarali i tukli šakama i pendrecima, šutirali i pretili vatrenim oružjem, navodi se u nedavno objavljenom izveštaju specijalnog izvestioca Ujedinjenih nacija za mučenje i drugo svirepo, nečovečno ili ponižavajuće ponašanje Nilsa Melcera, a koji se odnosi na Srbiju.

U izveštaju se navodi da je specijalni izvestilac morao nakon posete Srbiji u novembru 2017. godine da zaključi da postoje verodostojne indicije o čestim mučenjima i drugim svirepim, nečovečnim ili ponižavajućim postupcima ili kažnjavanju koji se dešavaju u policijskom pritvoru u Srbiji.

- U izveštaju se najveći broj primedbi odnosi na postupanje policije. Ukazao je da je bio suočen sa velikim brojem pritužbi na zlostavljanje od strane policijskih službenika, naročito tokom hapšenja i ispitivanja. U tom smislu, ukazao je da je, između ostalog, neophodno vršiti audio-video snimanje saslušanja osumnjičenih, obavljati lekarske preglede i obezbediti kontakt sa braniocem odmah po hapšenju, a pre prvog ispitivanja. Kao značajan problem naveo je odsustvo efikasnih kontrolnih mehanizama za utvrđivanje slučajeva zlostavljanja u policiji. Naglasio je i lošu praksu lekara u pogledu utvrđivanja i dokumentovanja torture, odnosno da ne postupaju u skladu da Istanbulskim protokolom koji to precizno određuje - naveo je Miloš Janković, bivši rukovodilac Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture i pomoćnik Zaštitnika građana.

Drugi deo izveštaja, odnosio se na pitanje migranata. Izvestilac UN-a je prepoznao da je smeštaj migranata "elementaran", ali se glava kritika odnosila na odnos države prema migrantima prilikom njihovog ulaska u zemlju. Naime, u izveštaju se navodi da je specijalni izvestilac ozbiljno zabrinut zbog toga što su odluke o odbijanju ulaska i deportaciji zasnovane na ličnoj percepciji pojedinih pripadnika granične policije. Ovakav opis stanja odgovara stvarnosti, kaže Radoš Đurović direktor Centra za pomoć i zaštitu tražiocima azila.

- Upravo iz tog razloga veliki broj migranata i izbegava granične prelaze. Takva situacija može da se ispravi organizovanjem stručnih obuka za zaposlene u graničnoj policiji, supervizijom njihovog rada unutar MUP-a i pokretanjem odgovarajućih postupaka protiv osoba koje krše procedure - ističe Đurović.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Jeremić 11.03.2019.
Naslov: Redakcija