Zastava Bosne i Hercegovine

U TOKU 61. SEDNICA HS KOMITETA


U Svetskoj carinskoj organizaciji (SCO) u Briselu (Kraljevina Belgija) se od 6. do 16. marta 2018. godine održava 61. sednica Komiteta za Harmonizovani sistem SCO (61h Session of the Harmonized System Committee) u čijem radu učestvuju i delegati Republike Srbije.

Na sednici se raspravlja o pitanjima koja se odnose na primenu Konvencije o Harmonizovanom sistemu naziva i šifarskih oznaka roba SCO - verzija HS 2017, koja je ugrađena u Uredbu o usklađivanju nomenklature Carinske tarife za 2018. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 109/2017 i 10/2018).

HS 2017 je u primeni od 1. januara 2017. godine u velikom broju potpisnica HS konvencije. U ovom momentu HS 2017 primenjuje 108 od 156 potpisnica s tim što je u najavi da će od 1. jula 2018. godine HS 2017 primenjivati 118 članica.

Poseban deo sednice je bilo obeležavanje 30 godina primene Harmonizovanog Sistema naziva i šifarskih oznaka roba, koji je u primeni od 1. januara 1988. godine. Republika Srbija primenjuje HS konvenciju od samog početka ("Službeni list SFRJ - Međunarodni ugovori," broj 6/87).

Na sednici HS komiteta delegati će se baviti svrstavanjem konkretnih proizvoda u tarifne brojeve i podbrojeve važeće nomenklature na zahtev pojedinih zemalja članica ili na zahtev Sekretarijata SCO (u slučajevima da je uočeno da postoji neujednačena praksa).

Aktuelne su sledeće teme koje se odnose na svrstavanje:

  • smrznutih sečenih komada masnim mesnih ostataka,
  • opreme za proizvodnju LCD modula
  • brisača vetrobrana;
  • nadstrešica,
  • Instrumenata i aparata za in vitro dijagnostiku
  • sterilizatora,
  • plastičnih torbi/kutija sa pregradama za čuvanje dokumentacije,
  • različitih prozora za motorna vozila
  • rastvora za dijalizu
  • 3D olovke za štampu, preparata za ishranu životinja
  • iPhone 6,
  • glavne ploče instrument table za vozila i mnogih drugih.

, kao i izmene HS Komentara u 2106 i 3004.

Takođe će biti ponovo raspravljano o svrstavanju blanširanog kikirikija, za koje je na 60. sednici HS komiteta doneta odluka, ali je u skladu sa HS konvencijom zemlja članica (Kina) uložila rezervaciju.

Posebno interesovanje vlada za preliminarnu raspravu i eventualno zauzimanje stava o svrstavanju određenih metalnih ormana u rastavljenom stanju kao i ormana za smeštaj elektro opreme (upit Uprave carina Republike Srbije, za sličnu robu robi koja je bila predmet OOS i naknadnih kontrola).

Takođe, na sednici se očekuje potvrđivanje preliminarnog teksta nove verzije HS 2022 u delu koji se odnosi na ribe, supstance koje oštećuju ozonski omotač, placebo, klinične probne testove, letelice i drugo.

Sednici je prethodila Radna grupa (Harmonized System Committee Pre-sessional Working Party), koja je potvrdila konačni tekst odluka sa 60. sednice HS komiteta, koje su važne za unapređenje rada carine i poslovne zajednice, a koje će biti objavljene u Kompendijumu klasifikacionih mišljenja SCO. To su svrstavanje: blanširanih zelenih školjki, kanoe bez spoljne ljušture, svrsavanje Amorphophallus kognjac praha, biljnih preparata i mešavina supstanci za davanje arome, kapsula duvana, proizvoda od morske trave, silikonske pene, određenih hemikalija, kozmetičkih proizvoda, nekih tipova vesala i daski namenjenih za veslanje u stojećem položaju, delova zidova i vrata za tuš kabine, električnih noževa za povrće, ležaja i njihovih delova, aparata za reprodukciju knjiga i zvuka, monitora i drugih.

Zvanično objavljivanje teksta svih odluka donetih na 60. komitetu (objavljene na sajtu SCO u januaru 2018. godine) u "Sl. glasniku RS" očekuje se do kraja marta 2018. godine.

Izvor: Redakcija, Nadica Pantović, 13.03.2018.