Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O NAČINU PONAŠANJA I LIČNOM IZGLEDU POLICIJSKIH SLUŽBENIKA I DRUGIH ZAPOSLENIH U MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA: Pravilnik nema diskriminišuće elemente i ne zalazi u privatni život zaposlenih, već samo dok su na poslu i u uniformi. Osnovno pravilo je da se zaposleni u MUP-u na poslu, a i van rada ponašaju tako da ne štete ugledu svojih kolega i Ministarstva


Policajac u uniformi ne može da nosi bradu (brkovi su dozvoljeni) dok kosa policajke ne sme biti ofarbana u neprirodne – drečave nijanse. Ovo su neki od propisa novog Pravilnika o načinu ponašanja i ličnom izgledu policijskih službenika i drugih zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova ("Sl. glasnik RS", br. 13/2018).

Reč je o podzakonskom aktu, čije donošenje je utvrđeno novim Zakonom o policiji ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016), a Pravilnik je stupio na snagu 22. februara. Ovaj dokument sadrži nekoliko delova: opšte odredbe o ponašanju policajaca, oslovljavanje, pozdravljanje, obraćanje građanima, ponašanje u kancelarijama i prilikom proslava, svečanosti, žalosti... Na kraju, tu je i deo o ličnom izgledu policajaca. U MUP-u su do sada koristili stari pravilnik koji je bio prepisan od vojske. Međutim, moderno vreme donelo je i neka nova pravila u vezi sa izgledom uniformisanih osoba. Poslednjih godina u porastu je broj žena koje rade u policiji, tako da je puno novina posvećeno izgledu pripadnica lepšeg pola.

Neprikladnom odećom za policajke smatraju se: pocepane farmerice i džins sa upadljivim aplikacijama, odeća sa velikim dekolteom, bretelama, otvorima na leđima i stomaku. Takođe, za policajke su neprimerene kratke suknje i haljine sa velikim šlicevima, kao i providna garderoba i odeća sa provokativnim natpisima. Zaposlena u MUP-u može biti diskretno našminkana i sa primerenim nakitom. Zabranjeno je nošenje pirsinga na vidnim mestima, a tetovaže su dozvoljene ali moraju da budu pokrivene odećom. Ženama su na poslu zabranjeni dugački nokti ili nalakirani različitim fluorescentnim bojama. Međutim, ova pravila mogu da se prekrše u slučaju kada je to neophodno zbog operativnog rada na terenu. Policajka mora da vodi računa i o tome da joj šiške ne vire ispod oboda šešira ili kačketa. Kosa ne sme da pada preko ramena. Duža kosa se vezuje prikladnom gumicom i pričvršćuje šnalom neupadljivih boja i oblika. Policajke, takođe, mogu da nose maksimalno jedan par skromnih minđuša.

 Policajke ne smeju da nose iscepane pantalone i farbaju kosu u drečave boje

Što se muškaraca tiče, dobar deo Pravilnika "uređuje" njihovu bradu i brkove. Bradu mogu da nose samo policajci koji obavljaju poslove u građanskom odelu, ali pravilnik propisuje kako ta brada treba da izgleda: mora biti uređena i čista i takve veličine da dlake ne izazivaju veliku pažnju, odnosno da ne izlaze van volumena lica. Dugačke brade nisu primerene. Brkovi, sa druge strane, ne smeju da prelaze liniju gornje usne. Policajac od nakita sme da nosi prsten, odnosno burmu na ruci. Sudeći po ovom Pravilniku policajci koji puše cigarete, kada to rade moraće da se kriju. Strogo je zabranjeno da puše cigaretu dok obavljaju posao u javnosti – ne smeju da puše i da komuniciraju sa građanima. Ukoliko puše, moraju da izaberu "prikladan trenutak" i mesto gde nisu upadljivi i uočljivi građanima, navodi se u ovom dokumentu. Nošenje naočara za sunce je dozvoljeno, ali prilikom kontakta sa građanima policajac odmah mora da ih skine (osim ako nije reč o naočarima za sunce sa dioptrijom).

Pripadnicima MUP-a strogo je zabranjeno da se drogiraju i da koriste psihoaktivne supstance. Takođe, zabranjeno je da dolaze ne posao pijani ili da piju alkohol dok nose uniformu. Za vreme komunikacije sa građanima, policajac ne sme da žvaće žvakaću gumu. U odeljku koji se odnosi na komunikaciju, Pravilnik zahteva da čuvar reda svakog građanina oslovljava sa "gospodine/gospođo" i obraća mu se uz persiranje (sa "Vi"). Bitno je naglasiti da Pravilnik nema diskriminišuće elemente i ne zalazi u privatni život zaposlenih, već samo dok su na poslu i u uniformi. Osnovno pravilo je da se zaposleni u MUP-u na poslu, a i van rada ponašaju tako da ne brukaju sebe i ne štete ugledu svojih kolega i Ministarstva. Pravila oblačenja i ponašanja policajaca propisana su u skoro svim zemljama sveta. U Hrvatskoj ovo pitanje u potpunosti uređuje zakon. I u Švedskoj, na primer, postoje stroga pravila oblačenja kada je reč o policajcima na zadatku. Međutim, u ovoj skandinavskoj zemlji dosta su liberalniji u vezi sa izgledom policajaca kada nisu u akciji.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandar Bojović, 11.03.2018.
Naslov: Redakcija